Νέοι “χρυσοθήρες” αποψιλώνουν τα τροπικά δάση της Ν. Αμερικής
Περιβάλλον

Νέοι “χρυσοθήρες” αποψιλώνουν τα τροπικά δάση της Ν. Αμερικής

Ένας νέος «πυρετός του χρυσού» έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της αποψίλωσης των τροπικών δασών της Νοτίου Αμερικής, απειλώντας τα τοπικά οικοσυστήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο.

Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε πως από το 2001 έως το 2013, περίπου 1.680 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους στη Νότια Αμερική χάθηκαν ως αποτέλεσμα εξόρυξης χρυσού, με τη μεγαλύτερη αύξηση να γίνεται από το 2007, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η μελέτη κάλυψε τα τροπικά και υποτροπικά δάση που καλύπτουν την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού και τη Βολιβία.

Το 90 τοις εκατό των απωλειών των δασικών εκτάσεων έλαβε χώρα μόλις σε τέσσερις περιοχές, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται κοντά σε προστατευόμενες περιοχές των τροπικών δασών, όπως στο νοτιοδυτικό Αμαζόνιο.

«Παρά το γεγονός ότι η απώλεια δασικών εκτάσεων λόγω εξόρυξης χρυσού είναι μικρότερη σε σχέση με την αποψίλωση που προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, είναι ανησυχητικό ότι λαμβάνει χώρα σε ορισμένες από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο», δήλωσε η Νόρα Λ. Άλβαρεζ-Μπέρριος, επικεφαλής της μελέτης.

Η αβεβαιότητα των αγορών έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια της παραγωγής του χρυσού από 2.445 τόνους το 2000 σε περίπου 2.770 το 2013. Η αυξημένη ζήτηση συνοδεύτηκε από δραματική αύξηση της τιμής του χρυσού, από 250 δολάρια την ουγκιά το 2000 σε 1.300 δολάρια το 2013.

Η αύξηση των τιμών με τη σειρά της οδήγησε στην εκμετάλλευση περιοχών σε τροπικά δάση, η οποία προηγουμένως δε θα ήταν κερδοφόρα, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες δασικών εκτάσεων και σοβαρές περιβαλλοντικές και οικολογικές ζημιές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet