Νομική δράση κατά πυρηνικών σταθμών σε Ιαπωνία & Ν. Κορέα
Περιβάλλον

Νομική δράση κατά πυρηνικών σταθμών σε Ιαπωνία & Ν. Κορέα

Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων τους, εν μέσω νομικών διαμαχών από ομάδες ακτιβιστών.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ενέκρινε αυτό τον μήνα την επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της εταιρείας Kyushu Electric, μετά από έργα βελτίωσης για την αντοχή του σταθμού στην πόλη Σεντάι απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Ομάδες ακτιβιστών έχουν ήδη πάρει νομική δράση εναντίον των σχεδίων της εταιρείας, ισχυριζόμενες πως τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή για να προστατεύσουν τις τοπικές κοινότητες.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης διαφωνεί με την επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών σε ποσοστό 59 τοις εκατό.

Εάν η ρυθμιστική αρχή δώσει την τελική της έγκριση και η διαδικασία δεν καθυστερήσει λόγω της νομικής διαμάχης, τότε οι δύο αντιδραστήρες στο σταθμό Σεντάι θα είναι οι πρώτοι που θα τεθούν σε λειτουργία στη χώρα μετά το ατύχημα του 2011.

Αντιδράσεις και στη Ν. Κορέα για την ανανέωση της λειτουργίας παλιού πυρηνικού σταθμού.

Η απόφαση των αρχών της Ν. Κορέας να ανανεώσουν τη λειτουργία του δεύτερου παλαιότερου σταθμού της χώρας έχει προκαλέσει παρόμοιες ισχυρές αντιδράσεις. Ο τοπικός πληθυσμός πιστεύει πως ο σταθμός θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, παρά τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Η άδεια λειτουργίας του σταθμού Wolsong 1 έληξε το 2012, αλλά η Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ν. Κορέας αποφάσισε να την ανανεώσει έως το 2022. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, ενώ ακτιβιστές έχουν ήδη λάβει νομικά μέτρα εναντίον της, με το σκεπτικό ότι οι αρχές δε συσκέφθηκαν με την τοπική κοινότητα.

Το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας μείωσε το στόχο για την πυρηνική ενέργεια από 41 τοις εκατό ως το 2030 στο 29 τοις εκατό ως το 2035, όμως ακόμα και έτσι θα πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, κατασκευάζοντας νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Εξάλλου εκτιμάται πως άλλες χώρες της περιοχής θα μειώσουν την πυρηνική τους ικανότητα και θα αυξήσουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενα καύσιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet