Πάντα προσποιήθηκε εγκυμοσύνη για… καλύτερο φαγητό!
Περιβάλλον

Πάντα προσποιήθηκε εγκυμοσύνη για… καλύτερο φαγητό!

Η πρώτη παγκόσμια μετάδοση της γέννας ενός πάντα ακυρώθηκε, μετά τη διαπίστωση των υπευθύνων κινεζικού ζωολογικού κήπου ότι το ζώο προσποιήθηκε την εγκυμοσύνη του για να λάβει καλύτερη φροντίδα και φαγητό.

Οι «κατά φαντασίαν» εγκυμοσύνες είναι κοινό φαινόμενο ανάμεσα στα γιγάντια πάντα, όμως οι Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι η εξάχρονη Άι Χιν ενδέχεται να παρουσίασε επίκτητη συμπεριφορά, γεγονός που την ξεχωρίζει ως πιο έξυπνη από το μέσο όρο.

Το πάντα ξεκίνησε να δείχνει σημάδια εγκυμοσύνης όπως μειωμένη όρεξη και κινητικότητα τον Ιούλιο, και σύντομα πάρθηκε η απόφαση να μεταδοθεί ζωντανά η γέννα του για λόγους ευαισθητοποίησης του κοινού για το προστατευόμενο είδος.

Ωστόσο μετά από δύο μήνες παρατηρήσεων, οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Αναπαραγωγής Γιγαντίων Πάντα του Chengdu της Κίνας ανακοίνωσαν πως η συμπεριφορά και τα φυσιολογικά τεστ της Άι Χιν επέστρεψαν στο κανονικό.

Ο Γου Κονγκτζού, ειδικός του κέντρου, εξήγησε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ψεύτικες εγκυμοσύνες δεν οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές. «Μετά την επίδειξη προγεννητικών σημαδιών, οι… μέλλουσες μητέρες μεταφέρονται σε ιδιωτικούς θαλάμους με κλιματισμό 24ωρη φροντίδα», πρόσθεσε. Στους ειδικούς θαλάμους παρέχονται στις «μητέρες» περισσότερα φρούτα, μπαμπού και άλλα φαγητά και έτσι κάποια πάντα εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις και προσποιούνται πως είναι έγκυοι.

Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις εκτιμάται πως έχουν απομείνει περίπου 1.600 πάντα ελεύθερα στη φύση, ενώ τα περίπου 300 που βρίσκονται σε αιχμαλωσία εμφανίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στο να αναπαραχθούν.

Εξάλλου, τον προηγούμενο μήνα ένα πάντα σε ζωολογικό κήπο της Κίνας γέννησε τρίδυμα προξενώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ αργότερα μέσα στο έτος ένα άλλο θηλυκό πάντα στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου αναμένεται να γεννήσει το πρώτο νεογνό μετά από τεχνητή γονιμοποίηση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet