Πάνω από το 60% η χιονοκάλυψη από τις τέσσερις κακοκαιρίες στη χώρα
Περιβάλλον

Πάνω από το 60% η χιονοκάλυψη από τις τέσσερις κακοκαιρίες στη χώρα

Στην τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χιονοκάλυψη όλης της χώρας από το 2004 οδήγησαν η παρατεταμένη περίοδος ψύχους από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και τα διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας που έπληξαν το σύνολο της Ελλάδας.

Αυτό διαπιστώνει ο κόμβος meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που σε σχετικό γράφημά του καταγράφει την ημερήσια πορεία του ποσοστού της έκτασης της ελληνικής Επικράτειας που είναι καλυμμένο με χιόνι, μετά από επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων από το ΕΑΑ/meteo.gr για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα (κόκκινη καμπύλη).

Το γράφημα της χιονοκάλυψης

Με κόκκινη καμπύλη παρουσιάζεται η ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2018 και 9 Ιανουαρίου 2019 και με μαύρη καμπύλη η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης την περίοδο 2004 – 2018.

Αρχικά η κακοκαιρία «Ραφαήλ», που ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αύξησε σημαντικά την έκταση χιονοκάλυψης από το 4% στο 49%. Στη συνέχεια η κακοκαιρία «Σοφία» αύξησε ακόμη κατά 14% τη χιονοκάλυψη, κυρίως με νέες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ακολούθησαν οι κακοκαιρίες «Τηλέμαχος» και «Υπατία», που διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την έκταση χιονοκάλυψης, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου δεκαημέρου Ιανουαρίου (μαύρη καμπύλη).

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι θερμές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Υπατία» έχουν ήδη λιώσει σημαντικά μεγάλη ποσότητα χιονιού στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ αναμένεται σημαντική μείωση της έκτασης χιονοκάλυψης τις επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα στα… λευκά

Σε χάρτη αποτυπώνεται με λευκό χρώμα η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα και τμήματα των γειτονικών χωρών την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου.

Η χιονοκάλυψη με λευκό χρώμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία την Τετάρτη 09/01 όπως εκτιμήθηκε από δορυφόρους.

Και την Πέμπτη τα προβλήματα από το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας ανά τη χώρα συνεχίστηκαν.

Πηγή: meteo.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet