Παραγωγή ενέργειας στον βυθό της θάλασσας
Περιβάλλον

Παραγωγή ενέργειας στον βυθό της θάλασσας

Οι ανεμογεννήτριες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας έχουν δεχτεί κριτική για τον θόρυβο και τους κινδύνους που προκαλούν στην τοπική πανίδα, ακόμα και για την εμφάνισή τους. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν μεταξύ άλλων τη σκωτσέζικη εταιρεία MeyGen να σχεδιάσει το πρώτο σύστημα υποβρυχίων ανεμογεννητριών.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι το έργο θα κοστίσει 65 εκατομμύρια ευρώ και η εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τις βόρειες ακτές της χώρας, ενώ περισσότερες ανεμογεννήτριες αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια.

Οι υποβρύχιες τουρμπίνες είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος σε σχέση με τις συνηθισμένες επίγειες ανεμογεννήτριες, όμως παράγουν παρόμοια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου ένα μεγαβάτ ετησίως, περιστρεφόμενες 12 με 14 φορές το λεπτό. Οι γεννήτριες θα τοποθετηθούν σε ρηχά νερά και σε απόσταση 160 μέτρων μεταξύ τους, επομένως θα είναι δυνατό να εγκατασταθούν με τη χρήση γερανών.

«Τα κόστη είναι υψηλότερα καθώς πρόκειται για μία ολοκαίνουρια τεχνολογία», δήλωσε ο Νταν Πήρσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο στόχος της εταιρείας είναι η νέα τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί ως σημαντική πηγή πράσινης ενέργειας, καθώς πιστεύεται πως η αξιοποίηση των υδάτων της Σκωτίας μπορεί να καλύψει έως και το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Συγκεκριμένα οι γεννήτριες θα παράγουν 398 μεγαβάτ έως το 2020, ενώ απώτερος στόχος είναι η εγκατάσταση 1.000 γεννητριών που θα παράγουν 1,6 γιγαβάτ ενέργειας, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός εκατομμυρίου σπιτιών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet