«Πεθαίνει» η Ανταρκτική: Ρεκόρ θερμοκρασίας 20,7 βαθμών – Αποκολλήθηκε παγόβουνο
Περιβάλλον

«Πεθαίνει» η Ανταρκτική: Ρεκόρ θερμοκρασίας 20,7 βαθμών – Αποκολλήθηκε παγόβουνο

Θερμοκρασία ρεκόρ πάνω από 20,7 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε τον στην Ανταρκτική. Το ρεκόρ καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, γνωστό και με το όνομα Μαραμπίο, σύμφωνα με τον ερευνητή Κάρλος Σέφερ.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική», τόνισε ο Σέφερ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά «δεν αποδεικνύουν κάτι σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή». «Απλώς είναι μια ένδειξη ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην περιοχή», σχολίασε.

Το νησί Σέιμουρ, όπου βρίσκεται επιστημονική βάση της Αργεντινής, εντοπίζεται στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών είχε καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015.

Έπειτα από μια δεκαετία με θερμοκρασίες ρεκόρ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2019, τη δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, η δεκαετία του 2020 φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια τάση.

Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, με θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου του 2016.

Αποκολλήθηκε παγόβουνο στο μέγεθος της Μάλτας

Παγόβουνο έσπασε στον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG) στην άκρη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Ο συγκεκριμένος παγετώνας έχει μέγεθος 300 κυβικά χιλιόμετρα -σχεδόν ίσος με την Ατλάντα των ΗΠΑ ή τη Μάλτα- και έχει διαπιστωθεί ότι πάνω του έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, οι οποίες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, έως ότου μεγάλα κομμάτια του παγετώνα, αποκολλώνται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια έχει ονομαστεί B-49.

Αν και ο παγετώνας του Pine Island (PIG) στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να χάνει πάγο τα τελευταία 25 χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο υποχωρεί, πλέον, έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από εικόνες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet