Ποδηλατόδρομος ηλιακής ενέργειας στην Ολλανδία!
Περιβάλλον

Ποδηλατόδρομος ηλιακής ενέργειας στην Ολλανδία!

Ο πρώτος ποδηλατόδρομος ηλιακής ενέργειας εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου στην πόλη Κρόμενι της Ολλανδίας, στα βορειοδυτικά του Άμστερνταμ.

Το πειραματικό έργο, με το όνομα SolaRoad, θα έχει σε πρώτη φάση μήκος μόλις 100 μέτρα, αποτελούμενο από τσιμεντένια κομμάτια με διαστάσεις 2,5 επί 3,5 μέτρα το καθένα. Τα ηλιακά πάνελ τοποθετήθηκαν κατά μήκος της μίας πλευράς του δρόμου κάτω από ένα στρώμα γυαλιού πάχους ενός εκατοστού. Η άλλη πλευρά του δρόμου δε διαθέτει ηλιακά πάνελ με σκοπό να δοκιμαστούν εκεί διάφορα άνω στρώματα.

Με το πέρασμα του χρόνου η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται από τον δρόμο θα χρησιμοποιείται για πρακτικές εφαρμογές όπως φωτισμό των δρόμων, ηλεκτρικούς σηματοδότες αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ηλεκτροδότηση κατοικιών.

Η επιφάνεια του ποδηλατόδρομου έχει ειδική επένδυση για τη μείωση της ολισθηρότητας και την αποφυγή ατυχημάτων, όμως έχει και δύο σημαντικά προβλήματα. Καθώς δεν μπορεί να στραφεί προς τον ήλιο, είναι λιγότερο αποδοτική σε σχέση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος, περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιτυχία, σύμφωνα με τον Στεν ντε Βιτ, αντιπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία, όμως δε θα αποτελέσουν πραγματικά ένα σωστό υποκατάστατο μέχρι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν να παράγεται με απολύτως βιώσιμο τρόπο. Οι δρόμοι μπορούν να παράγουν ενέργεια ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Εξάλλου, στο μέλλον αισθητήρες πάνω σε τέτοιους δρόμους θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κίνηση, ή ακόμα και να επιτρέπουν την αυτόματη οδήγηση οχημάτων», δήλωσε ο Ντε Βιτ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet