Προειδοποίηση για την τήξη των πάγων
Περιβάλλον

Προειδοποίηση για την τήξη των πάγων

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις, στο Πότσνταμ της Γερμανίας, προειδοποιούν ότι η τήξη ενός «μικρού» όγκου πάγου είναι ικανή να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας ακόμη και κατά 4 μέτρα.

Πρόκειται για τη λεκάνη Ουίλκς, μία λεκάνη, καλυμένη από πάγο στην ανατολική Ανταρκτική η οποία περιέχει τόση ποσότητα πάγου που η τήξη της και μόνο θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η οποία είναι ακόμη πιο ευάλωτη στην άνοδο της θερμοκρασίας απ΄ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Η λεκάνη μήκους 1.400 και πλάτους 400 χιλ. ανακαλύφθηκε πριν από 60 χρόνια περίπου. Βρίσκεται πάνω σε βραχώδες υπόστρωμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μένει στη θέση της χάρη σε μερικά μεγάλα κομμάτια πάγου. Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι με την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας τα κομμάτια πάγου θα λιώσουν και  το περιεχόμενο της λεκάνης θα καταλήξει στη θάλασσα, ανεβάζοντας τη στάθμη της και «πνίγοντας» περιοχές του πλανήτη.

«Η λεκάνη Ουίλκς της ανατολικής Ανταρκτικής είναι σαν ένα μπουκάλι με κλίση που αδειάζει μόλις βγει ο φελός», εξηγεί σε γραπτή ανακοίνωση ο βασικός συντάκτης της έκθεσης στην επιθεώρηση Nature Climate Change Ματίας Μένγκελ. Και συνεχίζει: «Επικρατούσε εδώ και πολύ καιρό η αντίληψη ότι το παγοκάλυμμα της ανατολικής Ανταρκτικής είναι σταθερότερο ακόμη και σε θερμότερες καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με αυτό της δυτικής Ανταρκτικής, όμως εμείς δείχνουμε ότι αυτό ενδέχεται να μην ισχύει».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet