Σεισμός στη Ζάκυνθο: Υλικές ζημιές και τσουνάμι από τα 6,4 Ρίχτερ
Κοινωνία

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Υλικές ζημιές και τσουνάμι από τα 6,4 Ρίχτερ

Υλικές ζημιές, τσουνάμι 20 εκατοστών και ανησυχία στους κατοίκους της Ζακύνθου προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Tα όργανα καταγραφής στη θάλασσα ανίχνευσαν στη Ζάκυνθο μεταβολή των υδάτων περίπου 20 εκατοστών. Παράλληλα, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Κατάκολο και την Κυπαρισσία. Μεταβολή των υδάτων παρατηρήθηκε και στην Ιταλία. Οι σεισμολόγοι πλέον περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reader.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στον προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Έως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και είχε βοή. Έγινε αισθητός σε όλα τα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, ενώ τον κατάλαβαν στη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτήρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτήρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Μισή ώρα πριν τον ισχυρό σεισμό το νησί είχε ταρακουνηθεί από ακόμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και το εστιακό του βάθος ήταν στα δέκα χιλιόμετρα. Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ακόμα ένας ισχυρός μετασεισμός. Εκατοντάδες μικρότεροι μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει μετά τα 6,4 Ρίχτερ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει γίνει στη Ζάκυνθο από το 1953.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Il Messaggero», η Πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα και οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Κλειστά τα σχολεία

Ο σεισμός προκάλεσε φθορές σε αρκετά κτήρια για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στο νησί δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά. Ως τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε σχολικά κτήρια, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ειδικοί αναμένεται μέσα στην ημέρα να κάνουν ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Μικρές υλικές ζημιές στην Ηλεία

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet