Πολικό ψύχος στα Βαλκάνια
Περιβάλλον

Πολικό ψύχος στα Βαλκάνια

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται τα Βαλκάνια, με τη Σερβία και τη Βουλγαρία να θρηνούν συνολικά έξι θύματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών. Πολλές περιοχές των δύο χωρών έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο υδράργυρος έπεσε ακόμα και στους -20 βαθμούς Κελσίου. Χιονόστρωση, για πρώτη φορά από το 1952, και στο νησί Παλαγκρούζα, το πιο απόμακρο της Αδριατικής.

Στη Σερβία, δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί σε ανοιχτό χώρο, στην πόλη Ζάγιετσαρ, στα ανατολικά της χώρας, και όπως διαπιστώθηκε ο θάνατός τους προκλήθηκε από τον παγετό που πλήττει τη χώρα τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου. Στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια τις ημέρας δεν ξεπερνά τους -9 βαθμούς. Στην πόλη Κρούσεβατς, στην κεντρική Σερβία, το 80% των διαμερισμάτων έμειναν χωρίς θέρμανση εξαιτίας βλάβης στο σύστημα τηλεθέρμανσης του Δήμου.

Ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δεν υπάρχουν αφού η χιονόπτωση, που προηγήθηκε του παγετού, ήταν περιορισμένης έντασης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο διεθνής αυτοκινητόδρομος Ε-75 είναι καθαρός και η κίνηση διεξάγεται ομαλά.

Όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Σερβίας η παγωνιά θα διατηρηθεί και τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα και από το Σάββατο αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Στη Βουλγαρία, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας  σήμανε «κίτρινο συναγερμό» για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σήμερα, Τετάρτη. Ο συναγερμός αφορά όλη τη Βουλγαρία, εκτός των περιοχών Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σμόλιαν και Στάρα Ζαγόρα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες περιοχές που έχουν επηρεαστεί από το κύμα ψύχους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές Βράτσα, Μοντάνα, Λόβετς και Πλέβεν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, Τρίτη, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 1.500 έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Βουλγαρίας έχει αρχίσει να εξομαλύνεται σιγά σιγά, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αποκλεισμένοι δρόμοι στην περιφέρεια του Βίντιν.

Για σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η χαμηλότερη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές θα είναι μεταξύ  -7 και -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βορειοδυτικά θα πέσει ακόμη περισσότερο, στους -14 έως -15 βαθμούς Κελσίου. Μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές αναμένεται ο υδράργυρος ν΄ ανέβει λίγο πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ισχυροί άνεμοι αναμένεται να σαρώσουν περιοχές τόσο στη βορειοδυτική όσο και στην ανατολική και νότια Βουλγαρία, ενώ ο καιρός αναμένεται θυελλώδης στα νοτιοανατολικά. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τις πρώτες ημέρες του 2015.

Χιόνι έπεσε για πρώτη φορά από το 1952 στο νησί Παλαγκρούζα, το πιο απόμακρο της Αδριατικής, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα παρακολούθησης καιρικών φαινομένων Crometeo.

«Έπεσαν τέσσερα εκατοστά χιόνι στην Παλαγκρούζα σήμερα (χθες, Τρίτη). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μετεωρολογικών μετρήσεων, που ξεκίνησαν επίσημα το 1952, που σχηματίζεται στρώση χιονιού στο νησί» δήλωσε ο διαχειριστής της σελίδας Ράντε Πόπαντιτς στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Η Παλαγκρούζα βρίσκεται 125 χιλιόμετρα νότια του Σπλιτ.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet