Αλυσοπρίονα σε αρχέγονο δάσος της Πολωνίας
Περιβάλλον

Αλυσοπρίονα σε αρχέγονο δάσος της Πολωνίας

Παρά τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Πολωνία έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο υλοτόμησης στο περίφημο  δάσος του Μπιαγοβιέζα, το τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη.

To δάσος Μπιαγοβιέζα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων, εδώ και 12.000 χρόνια. Το 1979 εντάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το σχέδιο του πολωνικού υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επισήμως ως στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα. Οι υλοτόμοι, προβλέπει το σχέδιο, μπορούν να συλλέξουν περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα ξύλου από μη προστατευόμενες περιοχές του δάσους σε μια δεκαετία. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο Associated Press ότι η καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων έχει ήδη αρχίσει.

Η Greenpeace, η WWF και άλλες οργανώσεις αντέδρασαν στο σχέδιο υποστηρίζοντας ότι το οικοσύστημα του Μπιαγοβιέζα μπορεί να βρει μόνο του την ισορροπία. «Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, η επιδημία σκαθαριών δεν απειλεί τα ενδιαιτήματα» υποστήριξε τον Απρίλιο ο Πρεμίσλαβ Τσιλαρέτσκι της πολωνικής οργάνωσης Greenmind.

«Το δάσος κινδυνεύει να μετατραπεί σε φυτεία δέντρων» είχε δηλώσει τότε ο Ρόμπερτ Σιγκλίτσκι, διευθυντής της Greenpeace Πολωνίας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με εκπροσώπους της WWF και ακόμα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες των οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει την «ανησυχία της» για το σχέδιο υλοτόμησης και ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.

Το δάσος του Μπιαγοβιέζα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα. Φιλοξενεί επίσης 20.000 είδη ζώων, ανάμεσά τους 250 είδη πουλιών και 62 είδη θηλαστικών. Ένα από αυτά είναι ο ευρωπαϊκός βίσονας, το μεγαλύτερο ζώο της ηπείρου.

Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet