Έλλειψη συντονισμού και ανησυχητική φθορά στην κυβέρνηση «βλέπουν» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική

Έλλειψη συντονισμού και ανησυχητική φθορά στην κυβέρνηση «βλέπουν» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχουν περάσει ούτε 45 ημέρες και η κυβέρνηση, που ανακοινώθηκε «εν χορδαίς και οργάνοις» στις 28 Αυγούστου, δείχνει εμφανή σημάδια φθοράς και κόπωσης που επισημαίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αναδειχθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Η κρίση των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο λειτουργεί ως αποκαλυπτήριο σοβαρών προβλημάτων που αναδείχθηκαν κατά τη διαχείριση του Σκοπιανού και εντείνονται όσο αυξάνεται η πίεση της αντιπολίτευσης, σε μία σειρά θεμάτων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν και αναμένεται να υποστηρίξουν με παρεμβάσεις τους το Σαββατοκύριακο, ότι η γραμμή των επιθέσεων κατά του διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κρίση στο Χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές ικανοποιεί μεν το κομματικό συναίσθημα κάποιων οπαδών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι αποτελεσματική, καθώς με αυτήν την τακτική δεν ανακόπτεται το κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία, ούτε δύο μήνες μετά τις υπογραφές για το τέλος των μνημονίων.

Δεν είναι όμως, όπως επισημαίνεται, μόνο το αρνητικό κλίμα στην οικονομία που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν στους λεγόμενους «προεδρικούς» βλέπουν ότι μία κυβέρνηση μόλις 45 ημερών δείχνει κουρασμένη, όπως χαρακτηριστικά λένε, ενώ τονίζουν ότι απουσιάζει το κέντρο συντονισμού με τους υπουργούς και το Μαξίμου να αυτοσχεδιάζουν απέναντι στα συντονισμένα «πυρά» της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουν ότι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για την αγορά της Σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να δώσει απαντήσεις στην κοινή γνώμη που παρακολουθεί καχύποπτη και υποψιασμένη. Αντιθέτως, όπως σημειώνουν, εξελίσσεται ένα «πινγκ- πονγκ» ευθυνών ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Ακόμα και για το θέμα του «νόμου Παρασκευόπουλου», επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ότι χρειάζεται αλλαγές, ανέδειξε νέες αντιδράσεις που κατέληξαν σε «ήττα εντυπώσεων» χθες στη Βουλή, όπου ανακοινώθηκε η παράταση του νόμου για αντικειμενικούς λόγους, με την έρευνα για την αναζήτηση παράνομων αποφυλακίσεων για λόγους υγείας από το 2015 και μετά από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, να «χάνεται» πολιτικά και επικοινωνιακά μέσα στο γενικότερο κλίμα.

Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο εσωκομματικό τοπίο. Λίγες ώρες μετά την κατάθεση 27 βουλευτών της Ν.Δ. για την ΕΡΤ, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι παραιτείται από την ΕΡΤ ο διευθυντής της, Βασίλης Ταλαμάγκας. Η λειτουργία της ΕΡΤ βρέθηκε στο επίκεντρο μίας σκληρής, προσωπικής κόντρας ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη – ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στους 53+ – και τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ούτως ή άλλως αναμένεται σύγκρουση «προεδρικών» – εσωκομματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Νέες επιθέσεις κατά Στουρνάρα και Μητσοτάκη

Από την άλλη πλευρά, το Μαξίμου επιμένει να επιτίθεται κατά των Γιάννη Στουρνάρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη «σκυτάλη» από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού πήρε χθες το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «οι σημερινές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, από την Πρέβεζα, σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας αναδεικνύουν πως η καταστροφολογία αποτελεί το τελευταίο του καταφύγιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η απελπισία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι πλέον τόσο έκδηλη που φτάνει στο σημείο να τζογάρει ακόμα και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Έναν τομέα που έχει πληγεί από αεριτζήδες και μπαταχτσήδες όπως ο ίδιος και το κόμμα του. Έναν τομέα που υπονομεύτηκε από την πρακτική των θαλασσοδανείων. Για κακή του τύχη, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πλήρως θωρακισμένο, ασφαλές και σταθερό. Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τις τράπεζες αποπληρώνοντας τα δάνεια του κόμματος του».

Αφορμή της νέας επίθεσης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στάθηκαν οι δηλώσεις του, κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο, όπου επεσήμανε ότι οι τράπεζες έχασαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 97% της αξίας τους και στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποτελεί θεατή της κρίσης των τελευταίων ημερών.

Νέα επίθεση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε χθες και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς: «Για άλλη μια φορά ο κεντρικός τραπεζίτης συμπεριφέρεται ως πρώην υπουργός Οικονομικών μιας πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και είχε τα αποτελέσματα που είχε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό» δήλωσε, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις κυβέρνησης – διοικητή της ΤτΕ, που παρακολουθούν με προσοχή οι αγορές και οι επενδυτές, όταν από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις της κυβέρνησης και  κρατά χαμηλούς τόνους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet