Αικ. Σακελλαροπούλου: Έχω πλήρη συνείδηση του χρέους που αναλαμβάνω
Πολιτική

Αικ. Σακελλαροπούλου: Έχω πλήρη συνείδηση του χρέους που αναλαμβάνω

Τη διαβεβαίωση ότι θα δώσει «όλες της τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού της ρόλου» έδωσε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου για την τιμή και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω» είπε, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος της επέδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κ. Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τον προεδρικό θώκο στην Ελλάδα διαδεχόμενη τον Προκόπη Παυλόπουλο, επισήμανε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα, σε συνεννόηση με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

INTIME NEWS/ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ / POOL

Τόνισε επίσης ότι «η χώρα μας αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, σταθερότητας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή», συμπληρώνοντας πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της θέσης αυτής αποτελεί η διασφάλση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Δίνοντας το πλαίσιο υπό το οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά της, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων του 21ου αιώνα όπως η οικονομική κρίση, η μετακίνηση πληθυσμών, οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, αλλά και στην ανάγκη εμπέδωσης στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας και δικαιοσύνης.

«Η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος Υγείας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες αποτελούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων αυτών» επισήμανε.

Είπε ακόμη ότι προσβλέπει «σε μια κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα που περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μια κοινωνία που, στηριζόμενη στη βαθιά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον».

«Για το μέλλον αυτό και την ελπίδα σε αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις», κατέληξε.

EUROKINISSI/POOL

Κ. Τασούλας: Στο πρόσωπό σας τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα

Επιδίδοντας νωρίτερα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «ενωτική και αξιοκρατική» την εκλογή της.

«Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, που υπέβαλε ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπό σας, έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32 παρ.3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία» παρατήρησε.

«Η εύλογη συνεπώς συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Άρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Εξήρε, επίσης, τη διαδρομή της στη Δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «μια πανάξια δικαστικό λειτουργό, που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Όπως ανέφερε, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος έχει ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία της ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα ώστε να ανταποκριθεί στις ευθύνες του αξιώματος που η Βουλή τής ανέθεσε. «Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του έθνους, που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όπου ξεκίνησε μια πορεία εμπέδωσης κανονικότητας και προκοπής και στο εξωτερικό, όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση τόσο της εθνικής ενότητας όσο και της αποτρεπτικής μας ισχύος» σημείωσε.

Κλείνοντας την προσφώνησή του, ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι «η Ελλάδα στις αρχές της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα διεκδικεί βάσιμα και αποφασιστικά τη θέση της στον σύγχρονο προηγμένο κόσμο, έχοντας για πρώτη φορά μια Ελληνίδα στο υψηλότερο σκαλί της Πολιτείας».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet