Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο: Η χώρα γυρίζει σελίδα 
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο: Η χώρα γυρίζει σελίδα 

Με μπορντό γραβάτα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, τηρώντας τη δέσμευση ότι θα τη φορέσει για πρώτη φορά όταν γίνει ρύθμιση χρέους.

Είπε ότι με τη συμφωνία το χρέος έγινε βιώσιμο, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις το 2019 και απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο σημείωσε ότι έχουν δρόμο ακόμα.

Στο τέλος της ομιλίας, έβγαλε και πάλι τη γραβάτα, λέγοντας ότι έχει δώσει όλες τις μάχες χωρίς αυτή.

«H χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα και τη θέση της λιτότητας θα την παίρνει η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της επιβολής θα την παίρνει η δημοκρατία, τη θέση της αβεβαιότητας η ασφάλεια και η σιγουριά» είπε. «Μετά από οκτώ χρόνια λύσαμε το πρόβλημα του χρέους που κληρονομήσαμε από την Ελλάδα της διαφθοράς» πρόσθεσε.

Δεν ήταν αυτονόητο που φτάσαμε εδώ συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε στην ομιλία του, μπροστά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ:

«Αναλάβαμε να σταματήσουμε την καταστροφή, να μετασχηματίσουμε τη χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά και άλλες συμβιβαστήκαμε επώδυνα. Αλλά δουλέψαμε σκληρά και με πίστη. Δεν διστάσαμε και φτάσαμε στο τέλος μιας εποχής που πολύ γρήγορα κάθε Έλληνας θα θέλει να ξεχάσει.

»Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων και συνεχίζουμε. Γι’ αυτό σήμερα μπορούμε όλοι μας να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα αισιόδοξο χαμόγελο. Μια ανανέωση της πίστης στον εαυτό μας και στη χώρα μας. Η Ελλάδα γίνεται ξανά χώρα κανονική. Ανακτά την κυριαρχία της. Ξαναγράφεται στον χάρτη.

»Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες. Στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Σημαίνει ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος και να συνεχίσουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της ανασυγκρότησης. Θα μπει τέλος στη λιτότητα και τις αδικίες που ζήσαμε. Μια πολιτική λελογισμένης επέκτασης με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

»Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης που θα βελτιώνουν το κλίμα. Να προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού και να στηρίξουμε αυτούς που έδωσαν τη μάχη για να βγούμε από τα μνημόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ακόμα ότι: «Η 21η Ιουνίου δικαίως μπορεί πια να μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φτάσαμε μαζί σε αυτή την ιστορική μέρα. Με μια έντιμη συμμαχία που λοιδορήθηκε, που συκοφαντήθηκε, που πολεμήθηκε από όλες τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος» και συμπλήρωσε: «Αν η έξοδος από τα μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος της συμμαχίας και επετεύχθη, για τον δεύτερο έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Απέναντι στα παραθεσμικά δίκτυα της εξουσίας, τον ηθικό εκφυλισμό της μίζας και του χρηματισμού».

Φοροελαφρύνσεις το 2019

«Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης που θα βελτιώνουν το κλίμα. Να προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού και να στηρίξουμε αυτούς που έδωσαν τη μάχη για να βγούμε από τα μνημόνια. Η λύση που διεκδικούσαμε και περιμέναμε χρόνια, που τρία χρόνια γι’ αυτήν παλεύαμε, να μην είναι μια οποιαδήποτε. Αλλά είναι πειστική για τις αγορές και τους επενδυτές.  Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης.

«Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα»,  είπε απευθυνόμενος στις Κ.Ο. ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες». 

«Βασική της δέσμευση απέναντι στους εταίρους είναι να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές θεσμικές -το τονίζω θεσμικές- μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε».

Σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή όμως όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, θα δει ότι αυτό δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους».

«Η ρύθμιση λοιπόν που έχουμε πλέον στα χέρια μας είναι το εισιτήριο μας για τη νέα εποχή», τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας, που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι καταφέραμε», τόνισε.

Σημείωσε ότι «κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο, γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».

«Πάνο έχουμε δρόμο μπροστά μας»

«Για αυτό Πάνο, να ξέρεις», είπε στον Πάνο Καμμένο, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά». Υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι εδώ χωρίς τη συμβολή και την ακούραστη προσπάθεια όλων, χωρίς τη συμβολή όλων των υπουργών και των συνεργατών που πέρασαν μέρες και νύχτες από τις «συμπληγάδες» των διαπραγματεύσεων, για να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τα επιτελεία τους.

Τον Σεπτέμβριο του ’19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση την γραβάτα που για πρώτη φορά φόρεσε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet