Αλβανία: «Ναι» στο αίτημα της οικογένειας Κατσίφα για εξέταση της σορού από Έλληνα ιατροδικαστή
Κοινωνία

Αλβανία: «Ναι» στο αίτημα της οικογένειας Κατσίφα για εξέταση της σορού από Έλληνα ιατροδικαστή

Εγκρίθηκε, μετά από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου, το αίτημα της οικογένειας Κατσίφα για εξέταση της σορού του 35χρονου ομογενή από Έλληνα ιατροδικαστή.

Η οικογένεια ζητούσε εξαρχής να πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη και από Έλληνα ιατροδικαστή, αλλά οι αλβανικές αρχές αρνούνταν να δώσουν την άδεια επικαλούμενες γραφειοκρατικούς λόγους. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το αίτημα εγκρίθηκε μετά από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, με τους φίλους και την οικογένεια του 35χρονου να καταγγέλλουν ότι έπεσε θύμα «στημένης ενέργειας» από την αλβανική αστυνομία, καθώς αναφέρουν ότι ήταν ζωντανός την ώρα που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην Αλβανία έχει μεταβεί ο δικηγόρος που θα συνδράμει στην οικογένεια, καθώς οι συγγενείς του 35χρονου θα κινηθούν νομικά κατά της αστυνομίας. Ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος περιέγραψε ένα «θολό» τοπίο ως προς την πορεία της υπόθεσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ο κ. Γιοβανόπουλος έχει ήδη μιλήσει με την οικογένεια του Κατσίφα και ανέφερε ότι «δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, δεν έχει κλείσει ούτε ανοίξει ο φάκελος».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και διαφέρουν από πηγή σε πηγή, χωρίς καμία από αυτές να είναι από επίσημα χείλη. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένεια έχει «φρενάρει» τη διαδικασία ταφής.

«Είμαι συγκρατημένος, σε ξένο έδαφος, δεν μπορώ να πω όλα αυτά που θέλω», είπε με νόημα ο κ. Γιοβανόπουλος, και τόνισε ότι «πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να συνεχίσει ήσυχα ο βίος των ανθρώπων που θα μείνουν πίσω, όταν τα κανάλια και εμείς οι δικηγόροι θα φύγουμε». «Η σπέκουλα ελλοχεύει στην κάθε γωνιά αυτής της υπόθεσης», συμπλήρωσε.

Μητέρα Κατσίφα: Εκτέλεσαν επίτηδες τον γιο μου

«Επίτηδες εκτέλεσαν τον γιό μου. Έχουν μίσος για τον ελληνισμό, τη Βόρεια Ήπειρο», ανέφερε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έχασε τη ζωή του από πυρά Αλβανών αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες.

«Οι αρχές ήθελαν να μας δώσουν τη σορό του από την πρώτη μέρα, αλλά εμείς κάνουμε έρευνες, να μας βοηθήσουν οι ιατροδικαστές από τα Γιάννενα», δήλωσε η κ. Κατσίφα, ενώ ανέφερε ότι οι αρχές δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι ακριβώς έγινε.

«Δεν φοβόταν το παιδί μου», ενώ επεσήμανε ότι η ίδια τον είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του. «Εδώ – του έλεγα – υπάρχουν αρπακτικά», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του 35χρονου και πρόσθεσε ότι «το μόνο που έκανε είναι ότι σήκωνε σημαίες, γιατί το παιδί μου έφυγε έξι χρονών από την Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι πέραν από το «ότι κάθε 28η Οκτωβρίου στόλιζε το χωριό και την Αγία Σκέπη», δεν είχε μπλεξίματα με την αστυνομία.

«Ήθελαν να το λυγίσουν το παιδί μου (…) Το παιδί μου δεν το συνέλαβαν, έβαλαν τα σκυλιά του στρατού», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται να φύγω από εδώ από αυτόν τον τόπο, θα μείνω δίπλα στον γιο μου», είπε, χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Τον έσυραν αιμόφυρτο στην πλαγιά και τον εκτέλεσαν»

Ο γιατρός και φίλος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Π. Πάπιστας, δήλωσε ότι από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι τον έσυραν αιμόφυρτο στην πλαγιά και τον εκτέλεσαν.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, η σορός του 35χρονου ομογενή εντοπίστηκε ψηλά στο βουνό, σε μία μεγάλη λίμνη αίματος, ενώ σε απόσταση 50-80 μέτρων υπήρχαν μεγάλες ποσότητες αίματος.

«Το αίμα ήταν ζωντανό, κόκκινο, που σημαίνει ότι ήταν ζωντανός», όταν τον έσυραν στην πλαγιά, είπε ο κ. Πάπιστας και εκτιμά ότι η χαριστική βολή δόθηκε εξ επαφής.

Ο κ. Πάπιστας ανέφερε ότι θα πάει στην Αλβανία ο ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης προκειμένου να διαπιστώσει πότε και πώς πυροβολήθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Περιγράφοντας τα όσα προηγήθηκαν τις μέρες πριν από την Κυριακή, ο κ. Πάπιστας έκανε λόγο για μία τεταμένη κατάσταση μεταξύ της ελληνικής μειονότητας και κυρίως του Κατσίφα και της αλβανικής αστυνομίας.

«Αυτό το παιδί ήταν η ψυχή της οργάνωσης και μέρες πριν, όταν είχε αρχίσει ο σημαιοστολισμός, οι Αλβανοί αστυνομικοί του έλεγαν πως “όποια σημαία και να σηκώσεις, εμείς θα την κατεβάσουμε”», κατέληξε ο ίδιος.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή

Βίντεο ντοκουμέντο παρουσίασε το αλβανικό κανάλι Report Tv από τα όσα συνέβησαν πριν τον θάνατο του Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες στη Βόρεια Ήπειρο.

Σε αυτό, ακούγονται οι ριπές από τα όπλα, ενώ φαίνεται καθαρά ένας άνδρας που σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, είναι ο 35χρονος Έλληνας, με στρατιωτική περιβολή και καλάσνικοφ στα χέρια, να πυροβολεί.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet