Αλ. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για άρση προστασίας της α΄ κατοικίας
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για άρση προστασίας της α΄ κατοικίας

Το μήνυμα ότι οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της α΄ κατοικίας των Ελλήνων πολιτών, ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη και τροφή στους πρόσφυγες είναι παράλογες, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να δείξει η Ευρώπη στην Ελλάδα την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα στους πρόσφυγες, εν μέσω της διπλής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα: οικονομικής και προσφυγικής.

«Τα αιτήματά σας είναι δίκαια, τα συζητώ με τον επίτροπο Μοσκοβισί και άλλους συνομιλητές μου» απάντησε ο Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι συμφωνεί πως η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις, δύο θεμελιώδη προβλήματα, και επισήμανε πως το ένα από αυτά είναι να καταβληθεί προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του προγράμματος. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Ο Μάρτιν Σουλτς παρατήρησε πως δεν θέλει να εμπλακεί στο έργο της Κομισιόν, ειδικά καθώς στην Αθήνα βρίσκεται ταυτόχρονα με τον ίδιο και ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ωστόσο σημείωσε πως θα θέσει το ζήτημα της α΄ κατοικίας και του ΦΠΑ στα νησιά. Κατέληξε, λέγοντας πως πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια του προγράμματος.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό της καθήκον, ζητώντας ως επαίτης τη χαλάρωση του προγράμματος. Ζητάμε τη δίκαιη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, επισήμανε.

Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι υπάρχουν κάποιοι που το καλοκαίρι προετοίμαζαν το Grexit και τώρα με την προσφυγική κρίση και τις ροές που περνούν από την Ελλάδα αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν. Εάν επιμένουν σε αυτά που έλεγαν τότε, δεν είναι μόνο ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για πιο γρήγορους ρυθμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης εκ μέρους της Ευρώπης, καθώς «ο κατάλογος του πόνου όλο και μεγαλώνει». Ακόμη, μίλησε για ανάγκη χάραξης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχο την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία για την εξάρθρωση των διακινητών, το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων στην Τουρκία και της συγκροτημένης μετεγκατάστασης προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία. Όπως είπε, τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στη γείτονα.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ανέφερε ότι ολοκληρώνονται τέσσερα hot spot στα νησιά και πολύ σύντομα θα εγκαινιαστεί το κέντρο της Λέσβου. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να στηρίξει η Ευρώπη την Ελλάδα στην προσπάθειά της αυτή -συγκεκριμένα μίλησε για «σοβαρή ενίσχυση».

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε δραματικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και επισήμανε πως η χώρα πρέπει να στηριχθεί με κονδύλια, προσωπικό και υποδομές.

Επιπλέον, συμφώνησε με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία και σημείωσε ότι όλα τα ζητήματα που άπτονται της προσφυγικής κρίσης θα συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα στις 12 του μηνός.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet