Αλ. Τσίπρας: Πριν στηθούν οι κάλπες, άρχισαν να υποχωρούν οι δανειστές
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Πριν στηθούν οι κάλπες, άρχισαν να υποχωρούν οι δανειστές

Το «όχι» σημαίνει ισχυρή πίεση στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1. «Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν από τη συμφωνία, είτε έτσι είτε αλλιώς» πρόσθεσε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη, υπήρξαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους δανειστές.

«Όσο υψηλότερο το ΄όχι΄ τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε» είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επί πέντε μήνες έκανε «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να διεκδικήσω μία συμφωνία που να δίνει διέξοδο».

Στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες έκανα πολλά βήματα πίσω -πρόσθεσε-, δεν μπορούσα όμως να αποδεχτώ ότι θα έχουμε και μέτρα υφεσιακά και καμία προοπτική για το χρέος.

Πήρα μία εντολή στις 25 Ιανουαρίου για σκληρή διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της Ε.Ε. «Αυτό έπραξα. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας διαφώνησε με την παρατήρηση ότι οι διαφορές με τους δανειστές ήταν μικρές, λέγοντας ότι, αντίθετα, ήταν ουσιαστικές.

Δεν δεχόμαστε -δήλωσε ο κ. Τσίπρας- ότι πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα, ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, να κοπεί η έκπτωση στα νησιά, να αυξήσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, η πρόταση των δανειστών, που τέθηκε, όπως επανέλαβε, τελεσιγραφικά, δεν εξασφάλιζε τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet