Αλ. Τσίπρας: Πρόταση για κυρώσεις στην Τουρκία – Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Πρόταση για κυρώσεις στην Τουρκία – Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς

Σε δήλωση με στόχο να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας σε Ελληνίδες και Έλληνες προχώρησε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές πως οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εξαιτίας «της αναβάθμισης του ρόλου της χώρας» στην περιοχή. 

Ταυτόχρονα αποκάλυψε, ότι από κοινού με τον Νίκο Αναστασιάδη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι οι Τούρκοι προχωρούν σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θα προτείνουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να το γνωρίζουν ότι είναι απόλυτα ασφαλείς. 

»Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει ερείσματα και συμμαχίες τόσα ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε. 

»Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου που εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ που καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις. Έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους Ελλάδας και Κύπρου, που φάνηκε μέσα από τριμερείς στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αλλά και από το μεγάλο και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας. 

»Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί γι αυτό μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείας και έτσι πρέπει να αισθάνονται.  Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Νίκο Αναστασιάδη για να συνδιαμορφώσουμε τα διπλωματικά βήματα Ελλάδας και Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ. Συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής να πάρει αποφάσεις ακόμα και για κυρώσεις κατά της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα.

»Το μήνυμα που θέλουμε σήμερα να στείλουμε είναι το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας και ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας ή Κύπρου όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, θα έχει συνέπειες». 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet