Αλ. Τσίπρας: Ψήφιση και εφαρμογή μέτρων μόνο με λύση στο χρέος
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ψήφιση και εφαρμογή μέτρων μόνο με λύση στο χρέος

Μήνυμα στους δανειστές στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας την εφαρμογή των επερχόμενων μέτρων με τη συνολική λύση στο χρέος, μέσω του «Έθνους της Κυριακής».

«Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνία με τους Θεσμούς εντός του Απριλίου προέβλεψε ο πρωθυπουργός, αποχωρώντας το απόγευμα του Σαββάτου από την Κουμουνδούρου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ναι θα έχουμε, αλλά ότι και να σας πω σήμερα είναι Πρωταπριλιά, ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Κατά την τετράωρη συνεδρίαση τα μέλη της ΠΓ ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Όλα πήγαν πολύ καλά» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Συμφωνήσαμε σε όλα» είπε ο Νίκος Φίλης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Πολιτική Γραμματεία εξέφρασε τη στήριξή της στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στους δανειστές.

Παράλληλα, η Π.Γ. εξέφρασε στήριξη σε μία συμφωνία «με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα».

Επίσης, επανέλαβε την επιθυμία για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου» σχολίασε η Ν.Δ. «Από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και, από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν το χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο» πρόσθεσε.

«Δύσκολη μέρα. Όποιο πρωταπριλιάτικο ψέμα και να άκουγες έλεγες “λες;”. Με όσα έχουμε ζήσει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλα πλέον μας φαίνονται πιθανά» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Την επόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση.

»Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.

»Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

»Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

»Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, στη γραμμή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών, και επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

»Η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας “συμμαχίας των προθύμων”, που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό.

»Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet