Ανασχηματισμός προεκλογικός με συμβολισμούς και ισορροπίες
Πολιτική

Ανασχηματισμός προεκλογικός με συμβολισμούς και ισορροπίες

Μία από τις πολυπληθέστερες -αν όχι την πολυπληθέστερη- κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, με 51 μέλη, συγκρότησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις του κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα «βλέπουν» στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Από τον προεκλογικό ανασχηματισμό απουσιάζει το στίγμα της μεταμνημονιακής περιόδου και της έναρξης της νέας φάσης για την ελληνική οικονομία, υποβαθμίζεται ο στόχος της προσέλκυσης επενδύσεων που μέχρι χθες αποτελούσε εθνική υπόθεση, ενώ αντιθέτως αποτελούν προτεραιότητα οι εσωκομματικές και διακομματικές ισορροπίες, οι συμβολισμοί της αμφίπλευρης διεύρυνσης και η γεωγραφική  αντιπροσώπευση.

Η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αρκεί να αναφερθεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι μεταφερόταν από πηγές εντός του κόμματος για αποστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ, η σχέση των δύο κομμάτων ενισχύεται αντί να αποδυναμωθεί. Εκεί που κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλοί βουλευτές έφτασαν να μιλούν ακόμα και για μείωση των εκπροσώπων των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ή για ενδεχόμενο μετακίνησης του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η συμμετοχή του μικρότερου κόμματος της συγκυβέρνησης αυξήθηκε κατά δύο στελέχη και τα υπουργεία των ΑΝΕΛ κατά ένα, με τη συμμετοχή της Κατερίνας Παπακώστα και την επιστροφή της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά.

Ακόμα, η ενίσχυση των ΑΝΕΛ και η παρουσία περισσότερων Βορειοελλαδιτών βουλευτών και στελεχών στη νέα κυβέρνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη είναι στοιχείο που συνδέεται με τη διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών το επόμενο διάστημα, όπως βεβαίως και η παραμονή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Άνοιγμα στα δεξιά και την Κεντροαριστερά

Είναι επίσης σαφής η προσπάθεια ανοίγματος στην Κεντροδεξιά με τη συμμετοχή της Κατερίνας Παπακώστα που έχει διαγραφεί από τη Ν.Δ. με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην Κεντροαριστερά με τη συμμετοχή της υπουργού και πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ, επί Γ. Παπανδρέου, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της πρώην ευρωβουλευτού και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά και την επιστροφή του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη.

Αναβαθμίσεις – υποβαθμίσεις

Σαφής η αναβάθμιση του μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργού για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος αναλαμβάνει το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αυτό των Εσωτερικών, σε μία χρονιά τριών εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ σοβαρό πολιτικό θέμα υπάρχει με την απομάκρυνση του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αρνήθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θέση που δέχθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να τον αντικαταστήσει, αναβαθμιζόμενος, ο Φώτης Κουβέλης.

Έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του μέχρι πρότινος γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης (αν και ο κ. Καλογήρου από τον Ιανουάριο του 2015 ήταν βασικό μέλος του στενού περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα και στο παρελθόν είχε αναλάβει γ.γ. κατά της Διαφθοράς) υπό την έννοια ότι το όνομά του δεν είχε ακουστεί τις τελευταίες ημέρες. Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στη θέση του υφυπουργού μετακινήθηκε ο μέχρι πρότινος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για την αποπομπή της Λυδίας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού και του Βαγγέλη Αποστόλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανασυγκρότησης, ενώ η αποπομπή του Γιάννη Τσιρώνη και η αντικατάστασή του από ένα επίσης στέλεχος των Οικολόγων, όπως ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, μεταδίδεται ως πολιτική συμφωνία του κ. Τσίπρα με τους Οικολόγους.

Ασφάλεια των πολιτών

Σαφής επίσης η προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας από μία θέση αναπληρωτή σε υπουργείο με δύο υπουργούς, την Όλγα Γεροβασίλη που μετακινήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Κατερίνα Παπακώστα.

Πληροφορίες θέλουν την κ. Γεροβασίλη να αρνήθηκε θέση υφυπουργού, στη χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ενώ το νέο δίδυμο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας, όσο και πολλά ερωτηματικά.

Στα νέα πρόσωπα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στη θέση του Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ αναβαθμίστηκε και ο μέχρι πρότινος γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δίπλα στον Νίκο Παππά και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο κ. Κρέτσος ήταν και είναι από την αρχή πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει τη «γενιά των 40ρηδων» με την αναβάθμιση των Αλέξη Χαρίτση, Λευτέρη Κρέτσου και Μαρίνας Νοτοπούλου (σ.σ.: είναι σαφώς μικρότερη από σαράντα ετών) και την υπουργοποίηση σε ένα πολύ κρίσιμο υπουργείο, όπως αυτό της Δικαιοσύνης, του Μιχάλη Καλογήρου.  Στην ερώτηση γιατί δεν υπήρξε σημαντική ανανέωση όπως είχε προαναγγελθεί, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι περισσότερες αλλαγές θα μπορούσε να εκληφθούν ως αποδοκιμασία του έργου της κυβέρνησης από την πλευρά του πρωθυπουργού κα αυτό δεν ήταν ο στόχος του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι στα υπουργεία που διαπραγματεύονται με την τρόικα και θα συνεχίσουν τις συναντήσεις με τα στελέχη των θεσμών στους τρίμηνους ελέγχους που συνεχίζονται και κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο δεν υπήρξαν αλλαγές, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί χαλάρωσης των ελέγχων μετά το τέλος του μνημονίου.

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι δεκατρία (Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κατερίνα Παπακώστα, Στάθης Γιαννακίδης, Λευτέρης Κρέτσος, Παναγιώτης Ρήγας, Νάσος Ηλιόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Γιώργος Δημαράς, Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου) συν ο νέος γ.γ. της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής.

Τα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν είναι δώδεκα, καθώς στους χθεσινούς Σταύρο Κοντονή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Λυδία Κονιόρδου, Βαγγέλη Αποστόλου, Γιάννη Μπαλάφα, Γιάννη Αμανατίδη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Γιάννη Τσιρώνη και Πάνο Σκουρλέτη προστίθενται και οι παλαιότεροι Ράνια Αντωνοπούλου, Νίκος Τόσκας και Κώστας Ζουράρις.

Πηγή: naftemporiki.gr / Γιάννης Καμπουράκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet