Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο
Πολιτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο

Ορατό παραμένει το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή νωρίτερα από τον Μάρτιο, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα μείνουν εκκρεμότητες.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν μαινόταν η εσωτερική σύγκρουση στην κυβέρνηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συμφώνησαν σε ένα μορατόριουμ έως τον Μάρτιο, όταν και υπολόγιζαν ότι θα ερχόταν στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία, εφόσον οι Σκοπιανοί έκαναν όλα τα βήματα που τους αναλογούσαν.

Κάπως έτσι, μετά από μερικούς μήνες, οι Σκοπιανοί είναι ένα βήμα από την ολοκλήρωση της υποχρέωσης που τους αναλογεί, μιας και προγραμματίστηκε για τις 9 Ιανουαρίου η έναρξη της συζήτησης για την τρίτη ψηφοφορία επί των αλλαγών στο Σύνταγμα της γείτονος, η οποία θα ολοκληρωθεί με την καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία στις 15 Ιανουαρίου, κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία 80 βουλευτών, όσους δηλαδή ακριβώς έχει ο κ. Ζάεφ. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 10 Ιανουαρίου, στην Αθήνα θα βρίσκεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να στείλει σαφή μηνύματα και στις δύο χώρες, για την ανάγκη ολοκλήρωσης της εκκρεμότητας.

Και ενώ αυτά ήταν γνωστά ως αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι δεν είναι απίθανο η κυβέρνηση να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση ακόμα και στο τέλος του Ιανουαρίου. Άλλωστε, θεωρείται, ούτως ή άλλως, δύσκολο η κυβέρνηση να τραβήξει το σχοινί ως τον Μάρτιο… για χάρη των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν τίθεται θέμα να μεταπειστούν. Μάλιστα, χθες ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι, όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ούτε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει πει ότι η Συμφωνία αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Με τα νέα δεδομένα, συνεπώς, και εφόσον, εν τέλει, η Συμφωνία έρθει νωρίτερα στη Βουλή, τότε το μορατόριουμ Τσίπρα-Καμμένου και κατ’ επέκταση η πολιτικός γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα λάβει τέλος νωρίτερα ακόμα και από το προγραμματισμένο. Από εκεί και πέρα, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σε αυτή είναι σαφές ότι συνυπολογίζεται και το Ποτάμι, καθότι αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές, απαντώντας εμμέσως στον κ. Σγουρίδη, έλεγαν χθες ότι υπάρχει διπλή πλειοψηφία στη Βουλή: και για τις Πρέσπες, αλλά και για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση με το ερώτημα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Εξ αυτής της βεβαιότητας ορμώμενη η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα κυρώσει κανονικά και τη Συμφωνία, αλλά και το Πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που είναι επίσης βασικό προαπαιτούμενο και ότι δεν θα μείνει καμία εκκρεμότητα για την επόμενη κυβέρνηση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet