Ανταλλάσσουν επιστολές Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ πριν τη συνάντηση στα Σκόπια
Πολιτική

Ανταλλάσσουν επιστολές Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ πριν τη συνάντηση στα Σκόπια

Μπορεί να απέχουμε 24 ώρες από το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια, όμως η διαπραγμάτευση έχει ήδη ζεσταθεί, καθώς η Αθήνα παρέλαβε χθες τις παρατηρήσεις της σκοπιανής πλευράς στο σχέδιο συμφώνου που είχε αποστείλει η ελληνική πλευρά εδώ και μερικές εβδομάδες. Το σίγουρο είναι ότι τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης είναι πλέον ανοικτά, με την ελληνική πρόταση να καταλήγει σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανότατα το Gorna Macedonia, αμετάφραστο) και τη σκοπιανή πλευρά να πρέπει να υπερβεί ορισμένες από τις «κόκκινες» γραμμές της, κυρίως στο ζήτημα της ταυτότητας και των συνταγματικών αλλαγών.

Έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πάντως στο reader.gr ότι ο σκόπελος των συνταγματικών αλλαγών μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον υπάρξει μια διεθνής συμφωνία που δεσμεύει τα δύο κράτη και έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Όπως δήλωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «το Σύνταγμα της χώρας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, η διεθνής συμφωνία όμως είναι αυτή που δεσμεύει μια χώρα και υπερβαίνει του εσωτερικού της δικαίου». 

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει στην ανάγκη συνταγματικών αναθεωρήσεων -σχετική μνεία έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. «Υπάρχει και μια συζήτηση που αφορά στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και του αν και κατά πόσο θα μπορούσαν σχετικές διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ να θεωρηθούν ότι εμπεριέχουν ακριβώς τέτοιου τύπου αλυτρωτικές βλέψεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης και αναμένουμε και τις πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά και τις νομικές τοποθετήσεις των γειτόνων μας σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, που όμως σας ξαναλέω ότι αποτελεί μέρος της τεχνικής διαπραγμάτευσης, η οποία διεξάγεται» είπε κατά λέξη ο κ. Τζανακόπουλος.

Πάντως η πίεση που έχει ασκηθεί στην ΠΓΔΜ το τελευταίο διάστημα, από σειρά διεθνών παραγόντων που επισκέφτηκαν τη γειτονική χώρα, φαίνεται ότι δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα, παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις πριν τη διαπραγμάτευση. Άλλωστε, η δημιουργία κλίματος είναι συνήθης διπλωματική πρακτική, ενώ η κάθε πλευρά φαίνεται ότι μιλάει ταυτόχρονα και στο εσωτερικό της ακροατήριο. Χθες, ο Νικολά Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της “Μακεδονίας” και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς θα φτάσει στα Σκόπια το απόγευμα της Πέμπτης και η επίσκεψη θα ξεκινήσει με γεύμα των δύο ανδρών, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις Κοτζιά με στελέχη της αντιπολίτευσης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet