Από μια αθώα…γκαζόζα στο «τέντωμα» του Κανονισμού της Βουλής για τα μάτια του Καμμένου
Πολιτική

Από μια αθώα…γκαζόζα στο «τέντωμα» του Κανονισμού της Βουλής για τα μάτια του Καμμένου

Τις προηγούμενες ημέρες, η περίπτωση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Αριστείδη Φωκά που είπε ότι απουσίαζε από ψηφοφορία στη Βουλή επειδή είχε πάει να πιει… γκαζόζα, προκάλεσε κύμα γέλωτα ανά τη χώρα. Έκτοτε, ο κ. Φωκάς κέρδισε τα (παραπάνω από) δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητάς του και από εκπομπή σε εκπομπή προσφέρεται να κεράσει τους παρουσιαστές και τους δημοσιογράφους γκαζόζες.

Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, βεβαίως, η περίπτωση της γκαζόζας του κ. Φωκά σαφώς και δεν θα μπορούσε να είναι μεμονωμένη. Για παράδειγμα, μια άλλη βουλευτής, που είχε καιρό να έρθει στο προσκήνιο, η βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έσπασε μονομερώς χθες το πρωί το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις της, καλώντας το κόμμα της να τη… διαγράψει, αν διαφωνεί με την απόφασή της. Ακόμα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μπορεί να φτιάξει ένα κόμμα δικό της και…πρωτοποριακό. Βεβαίως, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, εν τέλει, η κ. Μεγαλοοικονόμου δεν θα κάνει τίποτε. Και αυτό γιατί είναι η… 151η της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Και κάπως έτσι, μέσα αποό περιπτώσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης πολιτικής γραφικότητας, φτάνουμε στο μείζον: την προσπάθεια που ανοιχτά πλέον λαμβάνει χώρα από τη μεριά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής και αρχηγοί κομμάτων, των οποίων η Κ.Ο. διαλύεται, να μην χάνουν τα προνόμιά τους, όπως το δικαίωμα ομιλιών στην Ολομέλεια, τα γραφεία και τους μετακλητούς τους κ.ο.κ. Είναι σαφές ότι αυτή η ρύθμιση αφορά πρωτίστως τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει αναλωθεί σε κρεσέντο συνεντεύξεων στα ΜΜΕ, με επιθέσεις και εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά αναδρομικά «θα πιάσει» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος με τη σειρά του βάλλει ανοιχτά εναντίων των «διασπαστών» Αμυρά, Ψαριανού και Δανέλλη.

Βεβαίως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έπρεπε κάτι… να μην συμβεί: η παραίτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλου. Θα ήταν μια καταλυτική κίνηση, γιατί, αν είχε παραιτηθεί χθες, θα τον είχε διαδεχθεί ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει τεθεί με εντολή Καμμένου εκτός των ΑΝ.ΕΛ. Έτσι, αν όλα αυτά συνέβαιναν, ο κ. Καμμένος θα έχανε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Συνεπώς, ο κ. Παπαχριστόπουλος πρωταγωνίστησε σε ένα πρωτοφανές σκηνικό: μπήκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, με την παραίτησή του ανά χείρας και ο πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να… κάνει λίγη υπομονή, μέχρι να έρθει προς ψήφιση και το Πρωτόκολλο Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Αυτή, βεβαίως, δεν είναι ακριβώς η αλήθεια. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση είχε περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με 151 ψήφους, συνεπώς η ψήφος Παπαχριστόπουλου δεν θα ήταν κομβικής σημασίας, ενώ και ο Τέρενς Κουίκ δεν θα καταψήφιζε το Πρωτόκολλο. Η «ταμπακιέρα» για τον κ. Βούτση ήταν να παραμείνει ο κ. Παπαχριστόπουλος βουλευτής, ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για τις απαιτούμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Έτσι, για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν και οι αλλαγές που εισηγείται η πλειοψηφία και θα κυρωθούν στη συνέχεια στην Ολομέλεια.

Βεβαίως, τόσο το «τέντωμα» του Κανονισμού, όσο και η προφανής παρέμβαση του κ. Βούτση, ο οποίος απέτρεψε βουλευτή από το να παραιτηθεί, προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως από τη Ν.Δ., που μιλά ανοιχτά για «εκβιασμό» του κ. Καμμένου με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, ενώ κατηγόρησε και τον πρόεδρο της Βουλής ως «κομματάρχη».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet