Αρχίζει η αντιπαράθεση μετά το τριήμερο πένθος
Κοινωνία

Αρχίζει η αντιπαράθεση μετά το τριήμερο πένθος

Σε πεδίο μετωπικής κομματικής σύγκρουσης μετατρέπεται η τραγωδία στην Ανατολική Αττική μετά το τέλος του τριήμερου εθνικού πένθους, αλλά πριν ακόμη μετρηθεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει στοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών και αναζήτηση ακόμη και ποινικών ευθυνών, ενώ η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Τσίπρα για συμβολή του Ιδρύματος Νιάρχος στη δασοπυρόσβεση. Παραιτήσεις ζητεί ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το τριήμερο πένθος για την τραγωδία τερματίζεται σήμερα και μαζί του εκπνέει και η άτυπη πολιτική εκεχειρία που κράτησε την αντιπαράθεση σε ήπιους τόνους. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται, μάλιστα, αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής ατζέντας της, θέτοντας στο στόχαστρο συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τόσο για τους χειρισμούς τους όσο και για τις δηλώσεις του. Ένα δείγμα των διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε χθες ο βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης, ο οποίος προσέφυγε ακόμη και σε ύβρεις κατά της κυβέρνησης. «Θα μιλήσουμε αύριο ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους» είπε ο κ. Βορίδης, προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντος Σπύρου Λυκούδη, που του καταλόγισε ότι «ξέφυγε» με αυτή τη φράση. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι η κριτική της Ν.Δ. δεν θα έχει θεσμικό χαρακτήρα, αλλά προσωπικό. «Δεν θα κάνουμε θεσμικές συζητήσεις» ξεκαθάρισε και επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που θέλουν τη Ν.Δ. να αναζητεί και ποινικές ευθύνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε και που προβλέπουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας» ανέφερε. Παράλληλα, προϊδέασε και για έντονη κομματική αντιπαράθεση σχετικά με τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων.

Οργανώνει την άμυνά της

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της σε πολιτικό αλλά και νομικό επίπεδο απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρνουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε επίσης εντολή στα υπουργικά στελέχη να συλλέξουν στοιχεία για τη νομιμότητα των οικιστικών παρεμβάσεων στον τόπο της τραγωδίας. Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, προανήγγειλε την έναρξη έρευνας για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής με έμφαση στα οικοδομήματα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία. «Στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτήρια ακριβώς δίπλα στην παραλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Έγκλημα του παρελθόντος

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισε «έγκλημα του παρελθόντος» την άναρχη δόμηση στο Μάτι. «Σε αυτή την ακτογραμμή της Αττικής, οι κατοικίες στην πλειονότητά τους έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Έπειτα από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι΄ αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες» δήλωσε. Πάντως ο κ. Καμμένος σε περιοδεία που πραγματοποίησε χθες στην περιοχή δέχτηκε έντονα παράπονα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς από κατοίκους. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έδωσαν εντολή στους βουλευτές να μη συμμετέχουν σε εκπομπές του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ρεπορτάζ του σταθμού που εμφάνιζε τον πρωθυπουργό διατεθειμένο να αποπέμψει την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας.

Μητσοτάκης – Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε χθες το Μάτι και τη Ραφήνα. Επίσης, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και του πρότεινε να ζητήσουν από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη πενταετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο. Ο κ. Τσίπρας απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει αντίρρηση, υπογραμμίζοντας ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί σε επικοινωνία με το Ίδρυμα η επιθυμία του να συμβάλει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνολικές ανάγκες της πυρόσβεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Ακόμη ζήτησε από τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κ. Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Την ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση μέσω παραιτήσεων ζήτησε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. «Είμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετασχηματισμός

«Οι τραγικές συνέπειες της πρόσφατης καταστροφής μάς επιβάλλουν να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη στην πράξη ως ένα  πολύπλευρο ποιοτικό μετασχηματισμό, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε το συλλογικό μας βίο, παράγουμε και δημιουργούμε, σχεδιάζουμε τις πόλεις μας, διευθετούμε τις σχέσεις μας με το περιβάλλον, θωρακίζουμε τη συλλογική μας ασφάλεια». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη, με την οποία εκφράζει παράλληλα τη βαθιά λύπη του για τον χαμό τόσων ανθρώπων.

Ηλεκτρισμός

Στο μεταξύ ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε, χθες, ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο στις πληγείσες από τη φονική πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Έως χθες το μεσημέρι της είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 2.700 παροχές από το σύνολο των 7.500 καταναλωτών που επηρεάστηκαν από τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο, στις περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και Ραφήνα, ενώ έχουν αντικατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία 20 υποσταθμοί από το σύνολο των 50 που καταστράφηκαν.

Yπουργείο Εργασίας

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική και επιπλέον όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι: «Καταβάλλεται εφάπαξ έκτακτο βοήθημα ίσο με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων επικουρικών συντάξεων και 2 μηνιαίων μερισμάτων στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (δημοσίου), αντίστοιχα. Επισπεύδονται, χωρίς χρονολογική σειρά, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό – εφάπαξ) και κανονισμού ή μεταβίβασης μερίσματος από το ΜΤΠΥ, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018».

Κλιμάκια του ΕΒΕΑ

Συνεχίστηκε, στο μεταξύ, από τα δεκατέσσερα συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τη φονική φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στη Ραφήνα, το Μάτι και τον Νέο Βουτζά. Μέχρι χθες στις 12 το μεσημέρι καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές σε 32 επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κινηματογράφοι, φυτώρια, οινοποιεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομικά υλικά), ενώ η καταγραφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εκτίμηση του αριθμού των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Γνωστοποιήθηκε, εξάλλου, πως λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Αττική, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Θα ανακοινωθεί η νέα ακριβής ημερομηνία.

Εμπρηστές «βλέπει» η κυβέρνηση

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές.

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για συνειδησιακούς λόγους, αλλά εκείνος δεν την έκανε δεκτή. Τόνισε, πάντως, ότι «σε επιχειρησιακό επίπεδο» δεν μπορεί να βρει «μεγάλα λάθη».

Στοιχεία εμπρησμού

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι οι Αρχές έχουν σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό. «Υπάρχει εύρημα που μας οδηγεί σε ανακριτικές έρευνες. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη δεν πρέπει να πούμε τίποτε παραπάνω» ανέφερε ο κ. Τόσκας και παρουσίασε σχετική φωτογραφία από την εστία στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης, οι Αρχές παρουσίασαν δορυφορικές απεικονίσεις που δείχνουν τη σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πολυάριθμων εστιών κοντά στο οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100 μέτρα και προκαλούν εύλογα ερωτήματα για εμπρηστικές ενέργειες.

Δωρεές

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε τη διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά της τράπεζας στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων. Το ποσό αυτό θα κατατεθεί στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών που συνεστήθη στην ΤτΕ (ΙΒΑΝ: GR4601000230000002341195169).

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τη συμπαράστασή του προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Tο Ίδρυμα θα συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους διαθέτοντας το ποσό των 5.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό αρωγής του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τους φορείς που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσεων για την αρωγή των πληγέντων. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα συμβάλει στις δράσεις αυτές με τη διάθεση ποσού 1 εκατ. ευρώ, καθώς και με τη χορήγηση καυσίμων για τις ανάγκες των Υπηρεσιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής αποφάσισε η δωρεά ποσού 50.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των αναγκών των πληγέντων, την αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών και την παροχή χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων μακρόχρονης αποπληρωμής για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων πελατών της τράπεζας.

H Εθνική Ασφαλιστική προχωρά σε άμεση και πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων που αφορούν ολική καταστροφή ακινήτων ξεκινώντας από σήμερα 27/7/2018­.

Πηγή: naftemporiki.gr/ από έντυπη έκδοση / Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet