Αυτόφωρο για Χουλιαράκη ζητούν οι συνταξιούχοι ένστολοι
Κοινωνία

Αυτόφωρο για Χουλιαράκη ζητούν οι συνταξιούχοι ένστολοι

Την άρση ασυλίας και την παραπομπή του Γεωργίου Χουλιαράκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, ζητούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι συνταξιούχοι ένστολοι. Η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση στην άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να σταματήσει την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι ένστολοι μάλιστα ζητούν να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, αφού ο κ. Χουλιαράκης δεν είναι βουλευτής, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και θα είναι διαρκές έως τη στιγμή που θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αυτής από τις συντάξεις των στρατιωτικών.

Οι συνταξιούχοι ένστολοι ζητούν από την Εισαγγελία να διαβιβαστεί αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, έτσι ώστε, μετά την αναγκαία ψηφοφορία, να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο (υπουργοδικείο) για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2017 έκρινε με απόφαση-πιλότο (πρότυπη δίκη) ότι η εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3865/2010 είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως αυτή των άρθρων 4, 22 και 25. Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής της (10.2.2017) για όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. Αντίθετα, ισχύει αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. και οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιστροφής «των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με άλλα λόγια, η παρακράτηση της επίμαχης εισφοράς από τις συντάξεις έπρεπε να είχε σταματήσει μετά τη 10η Φεβρουαρίου 2017 σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ σε όσους είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

Έτσι, οι συνταξιούχοι ένστολοι, με εξώδικη δήλωση προς τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαμαρτυρήθηκαν για τη μη διακοπή της παρακράτησης και την επιστροφή των μη νομίμως παρακρατηθέντων ποσών μετά τις 10.2.2017. Η απάντηση ήταν ότι έχει ενημερωθεί ο κ. Χουλιαράκης και αναμένονται σχετικές οδηγίες, οι οποίες, όμως, μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί.

Στη συνέχεια στάλθηκε εξώδικη διαμαρτυρία στον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ το παράνομο της μη συμμόρφωσής του προς την απόφαση του Ε.Σ. έχει επισημανθεί και με έγγραφο που απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στον κ. Χουλιαράκη.

Κατόπιν αυτών, στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται ότι ο κ. Χουλιαράκης αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής υπουργός, καθώς δεν συμμορφώνεται προς το άρθρο 95 του Συντάγματος, το οποίο ρητά υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται προ τις δικαστικές αποφάσεις και η υποχρέωση αυτή γεννά ευθύνη σε όποιον αρμόδιο δεν συμμορφώνεται.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet