Αυτό είναι το υπουργικό του Κ. Μητσοτάκη – «Καραμπόλες» και εκπλήξεις
Πολιτική

Αυτό είναι το υπουργικό του Κ. Μητσοτάκη – «Καραμπόλες» και εκπλήξεις

Το κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από τη γενική γραμματεία Τύπου. 

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει ο επικεφαλής του ψηφοδέλτιου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το νευραλγικό υπουργείο των Οικονομικών αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά από το 2012 ως το 2015, βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρώτο τη τάξει υπουργείο, εκείνο των Εσωτερικών, αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

Εκλεγμένος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, είναι και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει παλιότερα περάσει και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εις εκ των αντιπρόεδρων της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και δεν είναι άλλος από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον βουλευτή του Βoρείου Τομέα, ο οποίος μάλιστα κατέκτησε και το ρεκόρ σταυρών στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει υπάρξει σε δύο διαφορετικές φάσεις υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και υπουργός Μεταφορών.

Υπουργός Ανάπτυξης, αναλαμβάνει ο έτερος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επίσης βουλευτής του Βορείου Τομέα, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει τόσο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και υπουργός Υγείας. 

Τη θέση που είχε μέχρι σήμερα ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας επί υπουργού Παιδείας, Άννας ΔιαμαντοπούλουΓιώργος Πιερρακάκης. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, είναι και ο επόμενος υπουργός και συγκεκριμένα ο νέος – και ταυτόχρονα παλιός – υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιστρέφει για τέταρτη φορά στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας, βουλευτής Α’ Αθήνας, ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Οι πληροφορίες το πρωί τον έφερναν στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο όμως αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η Νίκη Κεραμέως, βουλευτής του Βορείου Τομέα, αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, με υφυπουργό της την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη προοριζόταν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπουργός Πολιτισμού, θέση στην οποία βρισκόταν και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η ίδια ζήτησε να ηγηθεί στο ενοποιημένο υπερ-υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε θέτοντάς την εκτός κυβερνητικού σχήματος. Έτσι, υπουργός Τουρισμού αναλαμβάνει ο άρτι αφιχθείς Χάρης Θεοχάρης, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού παίρνει η Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει βρεθεί και την περίοδο 1999 – 2004 στο συγκεκριμένο υπουργείο, τότε ως γενική γραμματέας.

Μετά από αρκετές «καραμπόλες» μεταξύ υπουργείων και προσώπων, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος στο παρελθόν έχει περάσει και από το υπουργείο Υγείας.

Το κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας

Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Θεόδωρος Λιβάνιος
Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης: Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός αρμόδιος για φορολογική πολιτική: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός για δημοσιονομικά: Θοδωρής Σκυλακάκης
Υφυπουργός με αρμοδιότητα το τραπεζικό σύστημα: Γιώργος Ζαβός 

Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός: Αντώνης Διαβατάρης
Αναπληρωτής υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Γεράσιμος Θωμάς
Υφυπουργός: Δημήτρης Οικονόμου

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Παναγιώτης Μυταράκης
Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαϊλίδου

Υπουργός Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός ΣΔΙΤ: Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός: Χρήστος Δήμας
Υφυπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης 
Υφυπουργός: Γιώργος Γεωργάντας
Υφυπουργός: Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος

Υπουργός Δημόσιας Τάξης: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης: Λευτέρης Οικονόμου 
Υφυπουργός για Μεταναστευτική Πολιτική: Γιώργος Κουμουτσάκος

Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης

Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Βασίλης Διγαλάκης

Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης 
Υφυπουργός: Μάνος Κόνσολας

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη 
Υφυπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπούργος: Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός ΚΑΠ: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός: Φωτεινή Αραμπατζή

Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Δημήτρης Κράνης

Υπουργός Υποδομών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υφυπουργός:Γιάννης Κεφαλογιάννης

Πρόεδρος της Βουλής: Κωνσταντίνος Τασούλας

Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης. Το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, θα είναι διευρυμένο και θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα στο πρωθυπουργικό γραφείο με την συμμετοχή και των αναπληρωτών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet