Γιάννης Λαγός: Πώς συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία – Θα πληρώνεται και στη φυλακή
reader.gr
Πολιτική

Γιάννης Λαγός: Πώς συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία – Θα πληρώνεται και στη φυλακή

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής και είχε καταδικαστεί, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη της, σε πολυετή κάθειρξη για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, συνελήφθη χθες έξω από το σπίτι του στη βελγική πρωτεύουσα.

Η βελγική αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές μόλις το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες (27/4) να άρει την ασυλία του προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη δράση του Γιάννη Λαγού στο πλαίσιο των οργανωμένων εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι η άρση της ασυλίας του εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (658 ψήφοι υπέρ, 25 κατά, 10 απόντες).

Θα πληρώνεται και μέσα στην φυλακή

Άνδρες της βελγικής αστυνομίας, φορώντας πολιτικά, αλλά κι ένστολοι τον συνέλαβαν έξω από το σπίτι του και πλέον τίθενται δύο ερωτήματα: Πρώτον, αν το έγκλημα που διέπραξε στην Ελλάδα θεωρείται έγκλημα και στο Βέλγιο και δεύτερον αν ο Γιάννης Λαγός είναι ύποπτος φυγής. Οι απαντήσεις τους θα καθορίσουν αν θα μείνει προφυλακισμένος, αλλά και αν θα αρχίσει η έκδοσή του στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως και δύο μήνες. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα και φυλακιστεί, όντας ευρωβουλευτής, δεν χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα. Επομένως, θα έχει μέχρι και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Και θα μπορεί να λαμβάνει μέσα από την φυλακή έως και 6.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών. 

Μόνο αν καταδικαστεί αμετάκλητα σε β’ βαθμό, τότε επανεξετάζεται και μάλλον χάνει την έδρα της Ευρωβουλής. 

Πώς μπορεί να καθυστερήσει την έκδοσή του 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο Γιάννης Λαγός έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια του Βελγίου και ν’ αμφισβητήσει τη νομιμότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως. Εάν προβεί σε μία τέτοια κίνηση, η έκδοσή του στη χώρα μας μπορεί ν’ αργήσει ακόμα και μήνες, εάν δεν το πράξει, τότε άμεσα, μέσα στις 15 επόμενες ημέρες, θα είναι στη χώρα μας.

Επίσης, εάν προσφύγει σε β’ βαθμό, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναστολή κράτησης, τότε ή θα αφεθεί ελεύθερος ή θα βρεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να ολοκληρωθούν τα στάδια της διαδικασίας.

Βέβαια, την τελική απόφαση για την έκδοσή του θα πάρει ο Βέλγος δικαστής, ο οποίος και θα αποφανθεί εάν συντρέχουν ή όχι λόγοι έκδοσης του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Λαγός έχει προσλάβει πλειάδα δικηγόρων για την υπεράσπισή του, με τον επικεφαλής της νομικής του ομάδας, τoν 80χρονο Ιταλός Κάρλο Ταορμίνα, να έχει υπάρξει μέλος τόσο του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia, όσο και του «Κινήματος των 5 Αστέρων», που είναι ευρύτερα γνωστός για τους ανθρώπους που επέλεξε να υπερασπιστεί. 

Ο Ταορμίνα υπήρξε ο συνήγορος του Έριχ Πρίμπκε, ναζί εγκληματία πολέμου, που καταδικάστηκε σε ισόβια από την ιταλική δικαιοσύνη το 1998, για συμμετοχή και συντονισμό της σφαγής της 24ης Μαρτίου του 1944 στα Αρδεατικά Σπήλαια, λίγο έξω από τη Ρώμη. Εκεί, με δική του εντολή, τα χιτλερικά στρατεύματα εκτέλεσαν 344 αμάχους σε αντίποινα για την επίθεση των Ιταλών ανταρτών σε Γερμανούς στρατιώτες στην ιταλική πρωτεύουσα. 

Καλύτερη τύχη είχε ο Ταορμίνα στην υπόθεση του αστυνομικού που σκότωσε τον διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι στις διαδηλώσεις της Γένοβα το 2001. Ο αστυνομικός Μάριο Πλακανίκα, που ευθύνεται για τον θάνατο του 23χρονου Τζουλιάνι, κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο καθώς θεωρήθηκε ότι «ενήργησε υπό καθεστώς τρόμου» και αιτιολόγησε την πράξη του ως «αυτοάμυνα». 

Ο Κάρλο Ταορμίνα έχει ακόμα υπερασπιστεί τους νεοφασίστες του Φράνκο Φρέντα, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια με βόμβες στην Πιάτσα Φοντάνα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη 9 μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet