Γ. Μουζάλας: Δεν παραιτήθηκε αλλά «το γυαλί ράγισε»
Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Δεν παραιτήθηκε αλλά «το γυαλί ράγισε»

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από το «ράγισμα του γυαλιού» που αφορά στην σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Μουζάλα. Μπορεί ο θόρυβος να επικεντρώθηκε χθες το απόγευμα στα σενάρια περί παραίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής -πληροφορία που διαψεύσθηκε κατηγορηματικά τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου- η ουσία είναι ότι το «βελούδινο διαζύγιο» του Γιάννη Μουζάλα με την κυβέρνηση έχει δρομολογηθεί και οι δύο πλευρές στο προσεχές διάστημα θα αναζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα βγει προς τα έξω.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Π.Γ. του κυβερνώντος κόμματος, το παρών έδωσε και ο Γιάννης Μουζάλας μετά από πρόσκληση του ίδιου του πρωθυπουργού, η κριτική που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχθηκε ξεπερνούσε τις γνωστές αιτιάσεις και αιχμές των εκπροσώπων της τάσεως των «53» και πήρε γενικευμένη μορφή, καθώς σχεδόν όλα τα μέλη του κομματικού οργάνου είχαν και κάτι να του προσάψουν. Οι μομφές προς τον υπουργό εστιάστηκαν τόσο στο πεδίο της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όσο και στην γενικότερη πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι επιθέσεις μάλιστα που δέχθηκε ο Γιάννης Μουζάλας συνοδεύτηκαν ακόμη και από προτάσεις μελών της Π.Γ. που ούτε λίγο ούτε πολύ εισηγήθηκαν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον αρμόδιο υπουργό, όπως για παράδειγμα το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων για τους οποίους τέθηκε θέμα μεταβίβασης στη Θεανώ Φωτίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προτάσεις για «επιστροφή» στη διαχείριση του προσφυγικού του Αλέκου Φλαμπουράρη, για τον οποίο κατατέθηκε η πρόταση ν’ αναλάβει τον φάκελο της αποσυμφόρησης των νησιών.

Η γενικευμένη επίθεση, καθώς και η ομολογουμένως χλιαρή κάλυψη που ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφερε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής -σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση της Π.Γ., οπότε ο πρωθυπουργός τον είχε στηρίξει, προκαλώντας την οργή των «53»- ήταν και το ουσιαστικό μήνυμα που ο Γιάννης Μουζάλας πήρε χθες στην Κουμουνδούρου. Το μήνυμα, μάλιστα, ήταν τόσο ηχηρό ώστε ο υπουργός αναγκάστηκε, πριν αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου, να δηλώσει ότι «αν εγώ ευθύνομαι για όλα τα κακά στο προσφυγικό, τότε καλύτερα να παραιτηθώ». Φράση που για πολλούς εκλήφθηκε ως ειλημμένη απόφαση του τελευταίου ν’ αποχωρήσει από χθες κιόλας από το υπουργείο.

Μπορεί η παραίτηση να είναι ένα χαρτί που καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να τραβηχτεί, ωστόσο η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας κυβερνητικών στελεχών αλλά και του κομματικού μηχανισμού προς το πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα έχει θορυβήσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κριτική ξεπέρασε τις γνωστές γκρίνιες των «53», που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τον αντικαταστάτη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και έχει πάρει τη μορφή της γενικευμένης επίθεσης.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα το ιδανικό σενάριο της «κλωτσιάς προς τα πάνω» μέσω μιας πιθανής μετακόμισης του Γ. Μουζάλα στη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ε.Ε. τείνει να μετατραπεί σε πονοκέφαλο, καθώς θα πρέπει να προκύψει επικράτηση του υπουργού στην ψηφοφορία μεταξύ τριών υποψηφιοτήτων. Οι εισηγήσεις που εσχάτως έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός για άμεση αποπομπή του υπουργού προς το παρόν δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον Αλέξη Τσίπρα, που προτιμά να περιμένει το ενδεχόμενο «μετάθεσης» Μουζάλα στις Βρυξέλλες.

Αύριο, πάντως, ο Γιάννης Μουζάλας θα δώσει συνέντευξη Τύπου για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και της μεταφοράς ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet