Η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας – Συνεχής ενημέρωση
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας – Συνεχής ενημέρωση

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα περισσότερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι στη θέση τους. Η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα είναι η συνηθισμένη και δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών.

Στη θέση τους είναι και το εκλογικό υλικό, όπως οι κάλπες, οι φάκελοι και τα ψηφοδέλτια. Απουσιάζουν μόνο τα στυλό από τα παραβάν, καθώς όπως είναι γνωστό, οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται με λίστα και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται σταυροί προτίμησης σε υποψηφίους. Αν, ωστόσο, βρεθούν ψηφοδέλτια με σταυρούς, αυτά θα γίνουν δεκτά ως έγκυρα.

«Όλα βαίνουν ομαλά και πιστεύουμε ότι έτσι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος», δήλωσε σχετικά με την εκλογική διαδικασία ο υπουργός Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης.

«Πιστεύω ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με υπευθυνότητα και ωριμότητα», τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τη Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση και θα κυβερνηθεί ο τόπος».

Δηλώσεις πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων για τις εκλογές

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Προκόπης Παυλόπουλος

Στο Νέο Ψυχικό ψήφισε στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Είμαι βέβαιος ότι η όλη δικαδικασία θα ολοκληρωθεί με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατική μας παράδοση και την ποιότητα της δημοκρατίας μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα να δικαιώσει τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και ιδίως της νεολαίας «μέσα σε μια Ευρώπη, η οποία επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι το βασικό της μέγεθος είναι ο άνθρωπος και η μεγαλύτερη αποστολή της η προστασία της αξίας του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Βασιλική Θάνου

«Οι εκλογές διεξάγονται ομαλά σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στη γενέτειρά της τη Χαλκίδα.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ελλείψεις υπάρχουν πάντοτε», αλλά εξ’ όσων γνωρίζει σε όλα τα εκλογικά τμήματα έχουν καλυφθεί κατά το πλείστον και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα ως προς την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Αλέξης Τσίπρας

Σε σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης προσήλθε λίγο πριν τις 10 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Η δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Η Ελλάδα των δημοκρατικών παραδόσεων προσέρχεται σήμερα στις κάλπες. Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του δεν θα αφήσει άλλους να αποφασίσουν για αυτόν. Θα πάρει το μέλλον στα χέρια του και έτσι θα επισφραγίσει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

»Δίνοντας εντολή συνέχειας, σταθερότητας και προοπτικής, δίνοντας εντολή για μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και για μια κυβέρνηση μάχης προκειμένου να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την ίδια αυταπάρνηση να δίνει τις μάχες για την υπεράσπιση του δίκαιου του λαού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη φορά και μέσα στη χώρα.

»Για τις μεγάλες συγκρούσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσουμε στις τομές, στις αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει. Για να ξεφύγουμε από το παλιό καθεστώς που μας κρατά καθηλωμένους, να δώσουμε την προοπτική οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν σε αυτόν τον τόπο, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν, να μείνουν εδώ. Αλλά και να γίνει η χώρα μας ένας ισχυρός και ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

»Είμαι αισιόδοξος, αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα, μια μέρα που μπορούμε να την κερδίσουμε από σήμερα. Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, με σταθερά βήματα, γνωρίζοντας τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά ανοίγοντας δρόμους. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανοίγουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν όταν ο λαός μας είναι στην πρώτη γραμμή και η νέα γενιά, τα πάντα είναι δυνατά. Να είστε καλά».

Αρκετά μεγάλος ήταν ο αριθμός των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο σχολικό συγκρότημα, όχι όμως όσο μεγάλος ήταν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Μήνυμα στο Twitter

Λίγη ώρα μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Twitter: «Όταν ο λαός μας είναι στην πρώτη γραμμή, η νέα γενιά στην πρώτη γραμμή, τα πάντα είναι δυνατά».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Σε σχολείο του Αμαρουσίου έφτασε λίγο μετά τις 11 ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη.

Στη δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι σήμερα είναι μέρα γιορτής, ημέρα που μιλούν οι πολίτες με την ψήφο τους.

«Σήμερα, είναι ημέρα γιορτής. Σήμερα, δεν μιλάνε οι πολιτικοί, μιλάνε οι πολίτες. Μιλάνε με την ψήφο τους. Και πιστεύω, ότι θέλουν να διώξουν το γκρίζο, το ψέμα, τη μιζέρια, τους δήθεν. Και με την ψήφο τους θα θέλουν να φέρουν την αλήθεια και τους αυθεντικούς. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο. Ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες, γιατί, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν, εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη όλων. Ακόμα και αυτών που δεν θα μας ψηφίσουν» είπε, προσθέτοντας:

«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα καλύτερο αύριο για όλη την οικογένεια και κυρίως για εκείνη που είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας. Για τη γυναίκα, για τη μητέρα, για τη γιαγιά, για την αγρότισσα, για την εργαζόμενη, για την άνεργη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι απόψε το βράδυ, όλοι οι Έλληνες μαζί θα γιορτάσουμε τη νέα Ελλάδα, που ξημερώνει τη Δευτέρα, με χαμόγελο στα χείλη όλων».

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Υπό τα χειροκροτήματα και τις ιαχές μελών και φίλων της Λαϊκής Ενότητας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του κόμματος Λαϊκή Ενότητα και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε δηλώσεις του, κατά την έξοδό του από το κτήριο του 5ου Λυκείου Κορυδαλλού, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι προτεραιότητα για το κόμμα του έχει η νεολαία, η οποία πρέπει να πει όχι στην αποχή και στην απογοήτευση, ενώ κάλεσε συνολικά τους ψηφοφόρους να πούν διά της ψήφου τους «όχι» στη λιτότητα και στα μνημόνια.

«Προτεραιότητα έχει η νεολαία της πατρίδας, η οποία καλείται να πει ‘όχι’ στην αποχή, στην απογοήτευση στο όλοι το ίδιο είναι. Και τα τρία φέρνουν μνημόνιο και λιτότητα. Καλούμαστε να πούμε ‘όχι’ στα μνημόνια και στη λιτότητα. Για να μην ξενιτεύονται οι νέοι, για να βρουν δουλειά στην πατρίδα μας» δήλωσε.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Σε εκλογικό τμήμα της Νέας Ιωνίας ψήφισε στις 10 το πρωί της Κυριακής ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη δήλωσή του τόνισε ότι «ο λαός πρέπει να πάει μαζικά στην κάλπη και να ενισχύσει τη μόνη δύναμη που έχει δείξει συνέπεια, το ΚΚΕ».

«Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας τα έχει δοκιμάσει όλα, τα έχει δει σχεδόν όλα. Ήλθε η στιγμή σήμερα να αξιοποιήσει αυτήν την μεγάλη πείρα του, να πάει μαζικά στην κάλπη, να ενισχύσει την μόνη δύναμη που μπορεί και αύριο να βρεθεί μαζί του μπροστά, που της έχει εμπιστοσύνη, που έχει δείξει συνέπεια και αυτή είναι το ΚΚΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όλους να πάνε στην κάλπη, να μην καθίσουν σπίτι τους σήμερα, είναι κρίσιμες οι εποχές, έρχονται δύσκολες μέρες και με ένα δυνατό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα καλύτερο δρόμο για εμάς και τα παιδιά μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι, όπως ο ίδιος διαπίστωσε επιστρέφοντας από τη Λιβαδειά, τα διόδια δεν είναι ανοιχτά για τη διευκόλυνση των εκλογέων, παρά τις σχετικές αποφάσεις.

«Επικοινώνησα με την πρωθυπουργό κ. Θάνου και της έθεσα το εξής σοβαρό ζήτημα: ενώ υπήρχε υπόσχεση, εκτός από την απόφαση της διακομματικής, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης να είναι αυτές τις μέρες ανοιχτά τα διόδια, έτσι ώστε ο λαός μας που πληρώνει τόσα χαράτσια και τόσους φόρους, σήμερα τουλάχιστον να μπορεί να πάει να ψηφίσει, αντίθετα ερχόμενος το πρωί από την Λιβαδειά, που είναι η δεύτερη εκλογική μου περιφέρεια, είδα ότι ουρές των ανθρώπων που έβγαιναν να πάνε να ψηφίσουν πλήρωναν στα διόδια».

«Η κ. πρωθυπουργός με ευχαρίστησε για την ενημέρωση καταρχήν, η ίδια είχε ενημέρωση ότι σήμερα θα δινόταν εντολή για να είναι ανοιχτά τα διόδια, αλλά μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Μου είπε ότι θα επιληφθεί του θέματος, ελπίζω να ευοδωθεί αυτή η προσπάθειά μας, δεν μπορεί ο λαός μας ακόμα και σήμερα που πάει να ψηφίσει και να επιλέξει τα κόμματα που θα τον εκπροσωπήσουν να πληρώνει χαράτσια στους εθνικούς δρόμους, που άλλωστε έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Φώφη Γεννηματά

Σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας προσήλθε λίγο πριν τις 11:30 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην εμπλακεί σε άγονες αντιπαραθέσεις και κάλεσε όλους όσοι εμπιστεύθηκαν το κόμμα στο παρελθόν να το πράξουν και πάλι.

«Επιλέξαμε να μην εμπλακούμε σε άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Μεταφέραμε μήνυμα ενότητας και ελπίδας σε όλη τη χώρα, κυρίως για τη δημοκρατική παράταξη, το κοινό μας σπίτι είναι εδώ», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, θα πρέπει σήμερα το βράδυ να τελειώσει η σύγκρουση του άγονου δικομματισμού», πρόσθεσε.

Πάνος Καμμένος

Σε εκλογικό τμήμα στη Γόρτυνα του Ηρακλείου Κρήτης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος συνομίλησε με τον δικαστικό αντιπρόσωπο ρωτώντας σχετικά με την συμμετοχή και στη συνέχεια προσήλθε στο παραβάν προκειμένου να ψηφίσει.

Στη δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλει ο ελληνικός λαός είναι αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο ή ψήφο ασυλίας στο χθες.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα το βράδυ θα έχει κυβέρνηση, εξέφρασε την ευχή η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά, ενώ έστειλε «μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας», προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι η διχόνοια και η διαφθορά.

Όλη η δήλωση του κ. Καμμένου:

«Οι σημερινές εκλογές έχουν ένα μήνυμα το οποίο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει να στείλει: αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο ή αν θα δώσει ψήφο ασυλίας στο χθες.

»Εδώ, από τη Λεβεντογέννα Κρήτη, από την πατρίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που δίδαξε Δημοκρατία, από την ελληνική περιφέρεια, θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού λαού. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η διχόνοια, αλλά και ο μεγαλύτερος εχθρός μας στην εικόνα της χώρας προς τα έξω είναι η διαφθορά.

»Ο ελληνικός λαός ασκεί σήμερα το συνταγματικό του δικαίωμα. Ελπίζω οι εκλογές να διεξαχθούν σε ήρεμο κλίμα και βεβαίως ότι το βράδυ θα έχουμε κυβέρνηση.

»Εύχομαι καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους όσοι εμπλέκονται στη σημερινή εκλογική διαδικασία, στους δικαστικούς αντιπροσώπους, στις εφορευτικές επιτροπές, στους εκπροσώπους των κομμάτων, στους δημοσιογράφους και στους τεχνικούς».

Σταύρος Θεοδωράκης

Την ανάγκη η χώρα να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που άσκησε στις 10 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας.

Κατά την έξοδο του από το εκλογικό τμήμα δήλωσε:

«Ελπίζω να έχουμε μικρή αποχή, να σηκωθεί ο κόσμος να ψηφίσει και να ψηφίσει για το μέλλον των παιδιών του. Να μην γυρίσουμε στις παλιές ημερομηνίες, να μην γυρίσομε στον Γενάρη του ΄15 , να μην γυρίσουμε στα προηγούμενα χρόνια, αλλά να φύγουμε μπροστά. Η Ελλάδα μπορεί και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον. Η Ελλάδα μπορεί, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η Κρήτη και τα Χανιά δείχνει τον δρόμο».

«Από σήμερα το βράδυ» συνέχισε «πρέπει να είναι μια ημέρα δουλειάς. Και πρέπει να είμαστε όλοι αποφασισμένοι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι, για μικρούς δίκαιους συμβιβασμούς. Θα πρέπει να ξεχάσουμε όλα αυτά που λέγαμε προεκλογικά ως προς την αντιπαράθεση και να θυμηθούμε όλα αυτά που λέγαμε, αν λέγαμε προεκλογικά, ως τις λύσεις των προβλημάτων. Πρέπει δηλαδή να συζητήσουμε, να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο νέων εκλογών που κανείς δεν θέλει και να συζητήσουμε πώς θα αλλάξουμε τη ζωή μας, πώς θα αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών μας και πώς με μικρούς συμβιβασμούς θα συνεργαστούμε όλοι και θα κάνουμε μια καλύτερη χώρα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για κυβέρνηση συνεργασίας, επεσήμανε ότι αυτό θα κριθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού.

«Το παν είναι να έχουμε διάθεση συνεργασίας. Τώρα το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί και από την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς ζητάμε να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε η μηχανή των αλλαγών. Η μηχανή των μεταρρυθμίσεων. Γιατί η χώρα αυτή πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει να την γκρεμίσουμε, αλλά πρέπει να την αλλάξουμε ριζικά» υπογράμμισε.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στις 8.15 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς – ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Κινήσεις Πολιτών).

«Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας. Τα προβλήματα είναι πολλά και η επίλυση τους απαιτεί αποφασιστικότητα, γνώση, εμπειρία, και όραμα» ανέφερε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ότι ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα την κρίση, να μειωθεί η ανεργία και να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια.

«Επιδιώκουμε να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Να δημιουργηθεί ένα ισχυρό προοδευτικό ρεύμα ρεαλισμού και λογικής, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Διεκδικούμε να αποτελέσουμε τον προοδευτικό τρίτο πόλο που θα δώσει τη λύση. Εμείς, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η συνεργασία είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Σήμερα είναι ο ελληνικός λαός που επιβάλει με την ψήφο του τις συνεργασίες» υπογράμμισε.

Βασίλης Λεβέντης

Αισιόδοξος για τις εκλογικές προοπτικές της Ένωσης Κεντρώων εμφανίστηκε, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρόεδρός της, Βασίλης Λεβέντης.

«Παρ’ ότι το τελευταίο δεκαήμερο εκτοξεύτηκε πολλή λάσπη εναντίον μου και εναντίον της Ένωσης Κεντρώων, νομίζω ότι ο λαός, ιδιαίτερα η νεολαία, θα μιλήσει. Προσδοκώ μεγάλο ποσοστό. Όχι 3% ή 4%, προσδοκών άνω του 5% –  6%», τόνισε.

Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι «είναι η Μακεδονία που θα δώσει άνω του 15%, οπότε θα φέρει το πανελλαδικό ποσοστό γύρω στο 6%».

Κώστας Καραμανλής

Στο 310ο εκλογικό τμήμα στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης ψήφισε λίγα λεπτά πριν από τις 8 το πρωί της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. στον νομό Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ.

Κατά την αποχώρησή του ο κ. Καραμανλής δεν έκανε κάποια δήλωση.

Φώτης Κουβέλης

«Η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια και μπορεί να σταθεί με μια προοδευτική πολιτική» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Μανώλης Γλέζος

Στο 85ο Δημοτικό Σχολείο στο Βοτανικό ψήφισε το πρωί της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος. «Οι εκλογές σήμερα είναι καθοριστικές για την πορεία του τόπου» δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας, τονίζοντας ότι «αυτός που ψηφίζει, απαιτεί και αξιώνει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ίδιου του λαού».

«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον λαό. Αυτό είναι ένα αξίωμα αιώνων. Σήμερα κρίνεται ακριβώς αυτό το θέμα. Τι καλείται να κάνει ο ψηφοφόρος; Να ψηφίσει το παλιό το καθεστώς, όπου αποφάσιζαν χωρίς να τον ρωτούν; Αυτός που ψηφίζει, απαιτεί και αξιώνει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ίδιου του λαού. Γι΄ αυτό οι εκλογές σήμερα είναι καθοριστικές για την πορεία του τόπου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι ο λαός ζητά συστράτευση και συσπείρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

«Ο ελληνικός λαός αυτό που ψάχνει κι αυτό που του αξίζει, θα το βρει μέσα από τη δική του προσπάθεια, τη δική του δουλειά και μέσα από την ενότητά του. Όλες οι έρευνες λένε πως ο λαός θέλει συστράτευση, συσπείρωση όλων των δημιουργικών εθνικών δυνάμεων. Και ελπίζω αυτό να διασφαλιστεί σήμερα. Ελπίζω αυτό να βγει σήμερα από την κάλπη» κατέληξε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στα Εξάρχεια άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αυτές οι εκλογές έγιναν για να βάλουν τον λαό στο περιθώριο. Οι πολίτες θα ακυρώσουν τα σχέδια αυτών που θέλουν να τον βάλουν στο περιθώριο και να του επιβάλλουν μνημόνια”, δήλωσε, για να προσθέσει: “Οι νέοι γνωρίζουν ποιοι δεν τους πρόδωσαν και θα πάρουν πρωτοβουλίες για να επιστρέψει η δημοκρατία στον τόπο μας».

Γιώργος Παπανδρέου

Σ΄αυτό τον προεκλογικό αγώνα δέσποσε η αντιπαράθεση για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Το διακύβευμα όμως δεν είναι η αντιπαράθεση γύρω από τα μνημόνια, είναι η εκ βάθρων αλλαγή της Ελλάδας, οι σε βάθος προοδευτικές αλλαγές. Χρειάζεται πλατιά κοινωνική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων», τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Αντώνης Σαμαράς

«Οι Έλληνες έμαθαν τώρα την αλήθεια, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια. Ξέρουμε τι ψηφίζουμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Μεσσηνία, όπου και ψήφισε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet