Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες ασκούν κριτική στην Ε.Ε., αλλά παραμένουν ευρωπαϊστές
Πολιτική

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες ασκούν κριτική στην Ε.Ε., αλλά παραμένουν ευρωπαϊστές

Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι ωφελήθηκε και θα ωφεληθεί από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις στη σημερινή χρονική συγκυρία η σχέση τους με την Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από δυσπιστία και κριτική διάθεση.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της MRB για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ οι Έλληνες δείχνουν σχετικώς χαμηλή εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (με την οικογένεια και τις ένοπλες δυνάμεις να είναι πρώτες σε θετικές ψήφους).

Αναφορικά με το ευρώ, οι πολίτες θέλουν να παραμείνουμε, το 35,7% απάντησε ότι ήταν σωστή η απόφαση ένταξης ενώ ποσοστό 43,7% θεωρεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί στο ευρώ. 

Σε ερώτηση για τις ωφέλειες από την Ε.Ε. πρώτες στις απαντήσεις έρχονται η ειρήνη και η ασφάλεια στη χώρα, η ελευθερία μετακίνησης και η οικονομική σταθερότητα λόγω συμμετοχής στο ευρώ. Χαμηλή θέση στη λίστα καταλαμβάνουν η βελτίωση υποδομών και η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσο για τις απώλειες, μεγαλύτερη θεωρείται η επιβολή των συμφερόντων των ισχυρότερων κρατών έναντι της χώρας στη λήψη αποφάσεων, η ακρίβεια λόγω του ευρώ, αλλά και η έλλειψη κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας και των αναγκών της. 

Στην ερώτηση «εάν η Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» το 60% τοποθετείται αρνητικά, λέγοντας «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι».

Πάντως, υψηλό ποσοστό σχεδιάζει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές: Στο σχετικό ερώτημα το 77% απαντά καταφατικά και το 12,4% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει. 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet