Δ. Τζανακόπουλος: Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα μεταφραστεί σε ενέργειες και παρεμβάσεις
Κοινωνία

Δ. Τζανακόπουλος: Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα μεταφραστεί σε ενέργειες και παρεμβάσεις

Ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την περιοχή που επλήγη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών. Μέλημα είναι έμπρακτη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις για τις παθογένειες που συνέτειναν στην τραγωδία. Απλές, χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, τα άμεσα μέτρα. Από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα επιδόματα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις αυτοψίες που έχουν γίνει στις πληγείσες περιοχές τονίζοντας ότι «από την Παρασκευή 23/07 έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου & Μεγαρέων: 1.803 κτήρια κρίθηκαν ΠΡΑΣΙΝΑ, 827 ΚΙΤΡΙΝΑ, 1.046 ΚΟΚΚΙΝΑ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να πάρουμε πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής».

Σχετικά με τις παραιτήσεις που ζητά η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε: «Η λογική των παραιτήσεων στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση. Αφού παρέλθει η κρίση, θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

Ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής την ύπαρξη νεκρών, είπε: «Ακούω την κριτική για τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Ο πρωθυπουργός ήρθε από τη Βοσνία στο Συντονιστικό, την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί. Έπειτα βρισκόταν σε συνεχή σύσκεψη που επέβλεπε τον συντονισμό της προσπάθειας για κατάσβεση και διάσωση.

»Όταν η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος ενημέρωσα λαό και δημοσιογράφους. Όποιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση την ώρα της κρίσης είχε στο μυαλό της επικοινωνιακά παιχνίδια, νομίζω ότι καθοδηγείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο».

Συγκρότηση επιτροπών που θα επωμιστούν τον σχεδιασμό του νέου οικιστικού σχεδίου προανήγγειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι υπεύθυνο για τις οικιστικές στρεβλώσεις είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ότι για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να συσταθεί ομάδα υπό τον Βερναρδάκη.

«Η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα αργότερα. Η Πυροσβεστική είχε εισηγηθεί από την πρώτη στιγμή την εκκένωση της περιοχής. Υπεύθυνος με βάση τον νόμο είναι ο δήμαρχος της κάθε περιοχής, χωρίς να έχω πρόθεση να αποδώσω ευθύνες σε οποιονδήποτε. Πρόκειται για μια φωτιά πολύ ισχυρή, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, και δεν  θα γινόταν να έχει εκκενωθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο μια περιοχή 20.000 κατοίκων», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το τι ώρα ακριβώς δόθηκε η εντολή εκκένωσης στο Μάτι..

«Αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να επισκεφθεί το Μάτι σήμερα με τη συνοδεία καμερών  θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακό σόου. Ο τρόπος που επέλεξε για να πραγματοποιήσει την επίσκεψη είχε να κάνει με το ότι ήθελε μια επίσκεψη που δεν θα συνδεθεί με τέτοια επικοινωνιακά παιχνίδια. Έμεινε για περίπου μία ώρα, από τις 9 έως τις 10 το πρωί. Ούτε νωρίς, ούτε κρυφά πήγε» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφορικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι.

«Όλες εκείνες τις ώρες προσπαθούσαν όλοι να σβήσουν τη φωτιά και να απεγκλωβίσουν τον κόσμο. Όπως είπε κι ο κ. Μπαλτάκος, ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη και διασταύρωση των νεκρών το ίδιο βράδυ. Την επόμενη μέρα το πρωί για παράδειγμα βρέθηκαν οι 26 νεκροί στο οικόπεδο στο Μάτι. Έτσι, δε θεωρώ ότι υπήρξε παραπλάνηση. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εικάζει ούτε να κρύβει νεκρούς» επανέλαβε  σε ερώτηση για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι υπουργοί του τον παραπλάνησαν στη σύσκεψη της Δευτέρας.

«Πραγματική ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι δε συγκρούστηκε αρκετά για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων. Τόσα όμως αυθαίρετα δε χτίστηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια, είναι αποτέλεσμα μια οικιστικής νοοτροπίας που υπάρχει στη χώρα εδώ και 50 χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet