Εκλογές 2014: Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Πολιτική

Εκλογές 2014: Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Η βραδιά της 25ης Μαΐου 2014, βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ευρωεκλογών απεδείχθη μακριά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων σε δήμους και περιφέρειες ήταν μικρές. όσο για τις ευρωεκλογές το τοπίο ξεκαθάρησε γρήγορα (επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του exit poll των τηλεοπτικών σταθμών).

Όταν το τοπίο ξεκαθάρισε οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις, όπως βλέπετε κατωτέρω:

Αντώνης Σαμαράς – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Θέλω πάνω απ΄ όλα να ευχαριστήσω όλους και όλες που πήγαν και ψήφισαν. Και σήμερα και την περασμένη Κυριακή.

Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά απέρριψε και την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρω ότι περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια. Γύρισα όλη την Ελλάδα. Άκουσα τους πολίτες προσεκτικά. Γνωρίζω τα προβλήματά τους. Γνωρίζω τι και πως πρέπει να αλλάξει.

Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Είναι ευτύχημα για την Ελλάδα ότι, παρά τα τεράστια προβλήματα, η κυβέρνησή μας άντεξε στις ακραίες επιθέσεις εναντίον της…

Ενώ όσοι προσπάθησαν να δώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές απέτυχαν. Δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε την αστάθεια, ούτε την αβεβαιότητα, ούτε την ακυβερνησία που επιδίωκαν. Το σύνθημα, «σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν» έπεσε στο κενό. Και μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που ήθελε την «ανατροπή» της κυβέρνησης, μέσα στην τρικυμία της κρίσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει καν τα ποσοστά της από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Και μετά ήθελαν και πρόωρες εκλογές;

Και αυτό επιβεβαιώνεται, ακόμα περισσότερο, από το γεγονός ότι στους δήμους και τις περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέβασε κομματικά ψηφοδέλτια αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, απέτυχε σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Παίρνει το πολύ δύο μόνο από τις 13 περιφέρειες, ελάχιστες από τις 52 πρωτεύουσες νομών, όπως και ελάχιστους από τους 66 δήμους του λεκανοπεδίου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας. Και συνεχίζει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια.

Με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.

Και διορθώνοντας τις αδικίες που έγιναν…

Περάσαμε την πιο μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ποτέ χώρα σε καιρό ειρήνης. Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και τώρα βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία ενωμένη, με την πυξίδα της χώρας σταθερή και την οικονομία έτοιμη να μπει στην ανάπτυξη.

Πριν δυο χρόνια, με τη δική σας εντολή, αποτρέψαμε τα χειρότερα για την Ελλάδα. Σήμερα αποτρέψαμε τον εφιάλτη: να γυρίσουμε πάλι πίσω, στην περιπέτεια που ζήσαμε και σήμερα ξεπερνάμε. Τώρα θα προχωρήσουμε και στο τελευταίο μέρος της διαδρομής: να βγούμε οριστικά από την κρίση, ώστε από δω και μπρος, να πηγαίνουμε μόνο προς τα πάνω και μόνο μπροστά…».

Αλέξης Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που πραγματοποίησε το βράδυ των εκλογών ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη διαφορά αποτελεί σημαντική νίκη, ενώ ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε ότι μετά την ιστορική νίκη της Αριστεράς στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την «ηθική και πολιτική νομιμοποίηση».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία η αριστερά πρώτη δύναμη. Το αποτέλεσμα αυτό είναι νίκη του λαού μας».

«Ας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς. Αν ήταν εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η Ν.Δ. 69» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευάγγελος Βενιζέλος – ΠΑΣΟΚ

«Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών προκύπτει η απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η κοινωνία έστειλε ισχυρά μηνύματα».

Τόνισε ότι από το αποτέλεσμα καθίσταται επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «στο φως των νέων δεδομένων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «Η βάση της παράταξης έστειλε καθαρό μήνυμα ότι εμείς είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας» και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την «ενότητα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» υπογραμμίζοντας ότι θα λάβει άμεσες πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρωθούν με ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο 2014.

Τέλος, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες για την εθνική συσπείρωση, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σταύρος Θεοδωράκης – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

«Με μόνο 88 ημέρες αγώνα, χωρίς λεφτά, χωρίς οργάνωση, λαϊκισμούς και προστάτες, θα ήταν ασέβεια να λες ότι δεν είναι καλό το ποσοστό μας», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και προσέθεσε «Ναι, είναι πολιτικός άθλος αυτό που πέτυχε το Ποτάμι».

Ερωτηθείς για τις εθνικές εκλογές δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει σε «παραδοσιακούς πειρασμούς» για την ενίσχυση του κόμματος. «Θα βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο. Ο κόσμος μάς θέλει διαφορετικούς και έτσι θα μείνουμε».

«Το ποσοστό μας σε αυτές τις εκλογές στέλνει σε όλους, κοινωνία και παραδοσιακά κόμματα, το μήνυμα ότι “μπορούν” νέοι άνθρωποι να μπουν στο παιχνίδι», επεσήμανε ο κ. Στ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε όμως ότι το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής μάχης δεν κλόνισε το σύστημα.

Δημήτρης Κουτσούμπας – ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποσοστό που έλαβε το ΚΚΕ, πάνω από το 6%, ως «ένα μικρό βήμα». Όπως είπε, χιλιάδες ψηφοφόροι επέλεξαν το ΚΚΕ, το οποίο κατάφερε να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού. Πρόσθεσε ότι βεβαίως καταγράφεται «η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου», αλλά επισήμανε ότι «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει, έστω και συνθηματολογικά, την εναντίωση με τα μονοπώλια, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ».

Πάνος Καμμένος – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος δήλωσε αργά το βράδυ της 25ης Μαΐου: «Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα».

Συγκεκριμένα, δήλωσε ικανοποιημένος μεν από το γεγονός ότι οι ΑΝ.ΕΛ. εκλέγουν για πρώτη φορά ευρωβουλευτή, αλλά πρόσθεσε και ότι δεν τον ικανοποιούν «τα ποσοστά που πήρε το κόμμα του». Απέδωσε την εξέλιξη στον «πρωτοφανή πόλεμο» που έγινε στο κόμμα του, αλλά και στην «κατάτμηση των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα συγκαλέσει, άμεσα, πολιτικό συνέδριο, που στόχο θα έχει τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πατριωτικού και αντιμνημονιακού φορέα «δίπλα και γύρω από τους ΑΝ.ΕΛ.», ενώ ερωτόμενος για τη συνολική αποτίμηση του αποτελέσματος, ο κ. Π. Καμμένος δήλωσε ότι αποδοκιμάστηκε η κυβέρνηση και κάλεσε τα στελέχη του να ξεκινήσουν την επόμενη μάχη, «που θα είναι η μάχη των εθνικών εκλογών».

Γιώργος Καρατζαφέρης – ΛΑΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιτυχές, και εστίασε στην ανάκαμψη του κόμματος το οποίο όπως δήλωσε ξαναμπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι: «Παρ΄ ότι πολλοί μας είχαν κηρύξει σε πολιτική αφάνεια, επανακάμψαμε διπλασιάζοντας –περίπου– το ποσοστό μας, από τις τελευταίες εκλογές. Μπαίνουμε στο πολιτικό παιχνίδι, με απαιτήσεις, χωρίς βερμπαλισμούς και έπαρση», είπε.

Φώτης Κουβέλης – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σχετικά με τα αποτελέσματα ο Φώτης Κουβέλης – πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε: «Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Μέσα από τις προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες θα συζητήσουμε το μήνυμα και τις αιτίες του αποτελέσματος».

Στελέχη του κόμματος σχολιάζοντας τα πολύ χαμηλά ποσοστά του έθεσαν εξ αρχής ζήτημα έκτακτου συνεδρίου και προφανώς ηγεσίας, με τον κ. Φ. Κουβέλη να διαβεβαιώνει ότι «η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι και θα είναι παρούσα προς όφελος της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet