Επικοινωνιακή αντεπίθεση Τσίπρα με το κοινωνικό μέρισμα
Κοινωνία

Επικοινωνιακή αντεπίθεση Τσίπρα με το κοινωνικό μέρισμα

Την τακτική του απόλυτου αιφνιδιασμού επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου ν’ απαντήσει στα μηνύματα που έστειλαν οι εκλογές της Κεντροαριστεράς, αλλά και για ν’ αλλάξει γενικότερα την ατζέντα. Έτσι, ο πρωθυπουργός τράβηξε νωρίτερα από το αναμενόμενο το χαρτί του κοινωνικού μερίσματος, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, με τις τελικές ανακοινώσεις για τη διανομή του -και ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει πάρει το «πράσινο φως» των θεσμών, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή εμπλοκή στην αξιολόγηση. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, ούτως ώστε οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους τον Δεκέμβριο, εν είδει… πρόωρου χριστουγεννιάτικου μποναμά! Γεγονός που ωθεί αρκετούς να μιλούν ακόμη και για υποσχέσεις με προεκλογικό άρωμα…

Σημειώνεται δε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα είναι «φουσκωμένο» σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (1,4 αντί 1,1 δισ. ευρώ) και υπερδιπλάσιο από το περσινό (617 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, σε αντίθεση με το περσινό εφάπαξ βοήθημα προς χαμηλοσυνταξιούχους, φέτος θα έχει τη μορφή οριζόντιας παροχής για 3,4 εκατ. πολίτες, με εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια. Η συγκεκριμένη παροχή αφορά μάλιστα μόνο ένα μέρος της συνολικής υπεραπόδοσης του πλεονάσματος που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα (περίπου το 50%). Το υπόλοιπο αφορά στην επιστροφή του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού υπέρ του ΕΟΠΥΥ για εκατομμύρια συνταξιούχους και στην επιδότηση της ΔΕΗ, προκειμένου ν’ αποφευχθούν αυξήσεις στα τιμολόγιά της και να διατηρηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που θα απολαύσουν και τα τρία ωφελήματα.

Οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις Τσίπρα επισκιάζουν έτσι το σημερινό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διεξάγεται στην Κομοτηνή, παρουσία του πρωθυπουργού και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου. Μολαταύτα, το κοινωνικό μέρισμα και γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης θ’ αποτελέσει την «αιχμή» της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος επιπλέον αναμένεται ν’ αναφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της επίσκεψής του στη Θράκη και του επικείμενου ταξιδιού Ερντογάν στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο κάδρο της θετικής ατζέντας που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση θα πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη έξοδος στις αγορές, με ανταλλαγή χρέους, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Πέραν του ότι οι ανακοινώσεις για το μέρισμα αποτελούν μια προσπάθεια ν’ «απαντήσει» η κυβέρνηση στην Κεντροαριστερά, καθώς εν πολλοίς η αθρόα συμμετοχή ερμηνεύεται και ως αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής από τη μεσαία τάξη, αποτελούν αντιπερισπασμό και για ρυθμίσεις που συγκρούονται με την ιδεολογία της. Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, ότι συνέπεσαν με την κοινή ανακοίνωση από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για το νομοθετικό πλαίσιο του αυτοφώρου για όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, ούτως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι το αργότερο έως το τέλος του μήνα, όπως έχουν ζητήσει οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet