Επιστρέφει ως «απαράδεκτη» την έκθεση της ΤτΕ η πρόεδρος της Βουλής
Πολιτική

Επιστρέφει ως «απαράδεκτη» την έκθεση της ΤτΕ η πρόεδρος της Βουλής

Για αντιθεσμική συμπεριφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας ευθέως τον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν ενεργεί προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 του διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας πως «η Βουλή δεν δέχεται στικάκια», καθώς η έκθεση παραδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή το πρωί της Τετάρτης.

«Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση προς της Βουλή, σήμερα στις 10.40 σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία αυτή. Την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015. Και προβαίνει σε σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι το γεγονός αυτό, για το οποίο ενημερώθηκε από έδρας, είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις».

«Ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει με τη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του ως διοικητής της ΤτΕ» συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ περί κινδύνου «ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας» κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014.

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση του κ. Στουρνάρα να αποστείλει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών στην ΤτΕ, μέσω των οποίων διακινούνται τα ποσά των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί ανάμεσα στη χώρα μας και τους διεθνείς πιστωτές, κάνοντας λόγο για «χρήματα που φέρονται να δόθηκαν στην Ελλάδα».

«Απαντώντας στο αίτημα μας με επιστολή του στις 27/5/2015, αναφέρει ότι μας χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ. Απαντάει ότι μας χορηγεί αυτά τα οποία και από αλλού μπορούμε να βρούμε. Και απαντάει ότι η κίνηση των λογαριασμών καλύπτεται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων βάσει προεδρικού διατάγματος 1059/71 του 1971, που θυμίζω ότι είχαμε Χούντα» ήταν το αιχμηρό σχόλιο της κ. Κωνσταντοπούλου.

Τι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 προειδοποιεί ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ».

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 τονίζεται για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές πως αυτές δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη και πως μια νέα συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Όπως ξεκαθαρίζεται μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Ξεκαθαρίζεται δε πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως την περίοδο του ευρώ. «Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας

Στη βάση αυτή ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα ζητούν Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητούν Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει ως «απαράδεκτη» την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 της ΤτΕ καθώς και τα όσα ανέφερε για τον διοικητή της ΤτΕ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ειδικότερα Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά και πρωτοφανή επίθεση της κ. Κωνσταντοπούλου κατά του κ. Στουρνάρα, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ανέχεται παρόμοια συμπεριφορά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης σε γραπτή δήλωση κάνει λόγο για «παραλήρημα» της προέδρου της Βουλής και διασυρμό των θεσμών, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κ. Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στον διασυρμό των θεσμών από την κ. Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι χαρακτηρίζει πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο την επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και κάνει λόγο για «συνταγές από το σκοτεινό παρελθόν».

«Η πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να επιτεθεί προσωπικά κατά του Ζ.Κ. Γιούνκερ και των ευρωπαίων ηγετών που συναντά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε μάλιστα το νέο παραληρηματικό show της κυρίας Κωνσταντοπούλου», τονίζει στη γραπτή ανακοίνωση του το Ποτάμι και προσθέτει:

«Το παιχνίδι της εξεύρεσης “εσωτερικών εχθρών” και “διεθνών συνωμοσιών” είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αντιγράφουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους “δικούς του ανθρώπους” ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση.

»Οι προειδοποιήσεις πάντως του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η πρόεδρος της Βουλής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι, «η πρόεδρος της Βουλής ξεχνά για άλλη μια φορά τον θεσμικό της ρόλο» και προσθέτει:

«Η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά της και τον σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της. Ο κ. Τσίπρας, οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του και να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet