Ευρωεκλογές: Λαβωμένες οι παραδοσιακές δυνάμεις, ισχυροποιείται η ακροδεξιά
Κόσμος

Ευρωεκλογές: Λαβωμένες οι παραδοσιακές δυνάμεις, ισχυροποιείται η ακροδεξιά

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να περιορίζουν ελαφρώς τις απώλειές τους, αλλά η απήχηση ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων παραμένει ισχυρή. Αυτό προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη «Μητέρα των μαχών», η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση, που θα ακολουθήσει η Ευρώπη. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η συμμετοχή των πολιτών, που στις εκλογές του 2014 είχε περιοριστεί στο 43%.

Η νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, επιβεβαιώνει εν πολλοίς τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ερευνών, που δημοσιεύθηκαν 18 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες τα εθνικιστικά κόμματα θα κάνει αισθητή την παρουσία τους στις 705 έδρες του Ε.Κ., μετά τις εκλογές που θα λάβουν χώρα από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.

Πρώτη δύναμη είναι σταθερά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκουν κεντροδεξιά κόμματα, όπως οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και η Νέα Δημοκρατία. Αναμένεται να αποσπάσει το 26,7% των ψήφων και 188 έδρες. Το ποσοστό είναι βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, αλλά απέχει πολύ από τις 221 έδρες, που κατέχει σήμερα. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) με 20% και 142 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση έρχονται οι Φιλελεύθεροι (ALDE) με 72 έδρες.

Τέταρτη δύναμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα είναι οι εθνικιστές, κατακτώντας 61 έδρες στην επόμενη Ευρωβουλ, έναντι 48 σήμερα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα η έρευνα δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία που αναμένεται να αποσπάσει εννέα έδρες, έναντι έξι του ΣΥΡΙΖΑ. Από δύο έδρες εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή, ενώ με έναν ευρωβουλευτή θα εκπροσωπούνται τόσο το ΚΚΕ όσο και οι Οικολόγοι.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν συμμετείχε η Βρετανία, η οποία έχει προγραμματιστεί να φύγει από την κοινότητα πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της Ε.Ε. κάλπες. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet