Ευρύτερες συναινέσεις αναζητεί η κυβέρνηση
Πολιτική

Ευρύτερες συναινέσεις αναζητεί η κυβέρνηση

Σε εθνική συνεννόηση καλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Συνταγματική Αναθεώρηση και έναν πάγιο εκλογικό νόμο, γιατί -όπως αναφέρει- οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, o πρωθυπουργός αναφέρει ότι προτίθεται να καλέσει σε εθνικό διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου και προσθέτει ότι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση» σημειώνει ο πρωθυπουργός, ωστόσο προσθέτει: «Φυσικά ο δρόμος της καταγγελίας και της αδιέξοδης πολιτικής δημαγωγίας παραμένει πάντα εύκολος, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες και αναγκαίες, η κοινωνία το καταλαβαίνει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει».

«Θα είναι κέρδος για όλους μας, αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων πάμε σε έναν διάλογο ουσίας με επιχειρήματα, ακόμα και με διαφωνίες. Έτσι προχωράει η δημοκρατία. Αυτό είναι θέση αρχής, δεν είναι αδυναμία. Θα το επιδιώξουμε, ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Αν πάλι όχι, δεν θα τους περιμένουμε. Μπορούμε και μόνοι μας» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, διαμηνύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο οδικό χάρτη και σημειώνει: «Ας μην κρατάνε, λοιπόν, την αναπνοή τους έως να πέσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν θα αντέξουν τέσσερα χρόνια χωρίς αναπνοή. Είμαστε εδώ με τη στήριξη της κοινωνίας και η νέα εποχή για τον τόπο ξεκινάει μόλις τώρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει, ακόμη, ότι θα καλέσει σε διάλογο αμέσως μετά την εκλογή του τον νέο αρχηγό της Ν.Δ.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού δείχνει ότι στο Μαξίμου επικρατεί άνεμος αλλαγής στρατηγικής στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα κόμματα μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν νέες απώλειες βουλευτών στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Την ίδια στιγμή όμως επιχειρεί να κλείσει και το εσωκομματικό μέτωπο μετά τις διαγραφές ΣακελλαρίδηΠαναγούλη και να κατευνάσει τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών, λέγοντας ότι απαιτούνται συμβιβασμοί για τα προαπαιτούμενα. Με αυτή την κίνηση θέλει να ξορκίσει και τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση που τροφοδοτήθηκαν μετά τις απώλειες των δυο βουλευτών.

Ειδικότερα, για το θέμα Σακελλαρίδη δηλώνει: «Σέβομαι την απόφαση του Γαβριήλ, αλλά δεν την κατανοώ. Από την άλλη οφείλω να του πιστώσω το γεγονός ότι παρέδωσε την έδρα. Προσπαθώ να θυμηθώ ποια ήταν η τελευταία φορά που βουλευτής που διαφώνησε με το κόμμα του και παρέδωσε την έδρα και δεν μπορώ. Αυτή είναι η μόνη ηθική στάση, ιδίως  όταν η εκλογή ήταν με λίστα και η συμφωνία γνωστή».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Αυγή την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να εξαγγείλει τις επόμενες ημέρες, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, την πρωτοβουλία του για εθνικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet