Η επίσκεψη Χάφταρ και ο διπλωματικός ελιγμός της Αθήνας
Πολιτική

Η επίσκεψη Χάφταρ και ο διπλωματικός ελιγμός της Αθήνας

Κίνηση – αντίβαρο στη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και στα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, αποτελεί η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφθασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και θα έχει σήμερα στις 13.00 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα προηγηθεί συνάντηση του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη ο ΥΠΕΞ είχε μία πρώτη ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Η επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία αρχίζει να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά και δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, στην οποία η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λιβύη και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει αποστείλει επιστολές στην Ε.Ε., έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Θα πράξω ό,τι χρειάζεται» αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρόσθεσε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί και τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία, τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet