Η τρίτη αξιολόγηση περνά… μέσα από το κοινωνικό μέρισμα
Οικονομία-Αγορά

Η τρίτη αξιολόγηση περνά… μέσα από το κοινωνικό μέρισμα

Οι δανειστές αναχώρησαν από την Αθήνα, ο πρώτος κύκλος συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά αυτό που απασχολεί περισσότερο απ΄ όλα την κυβέρνηση είναι το κοινωνικό μέρισμα, ο τρόπος διανομής του και οι τελικοί δικαιούχοι.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται εντός του Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει τα δημοσιονομικά δεδομένα και το ακριβές ύψος του υπερπλεονάσματος και θα έχει περάσει από την «κρησάρα» των θεσμών. Ωστόσο, στην κυβέρνηση αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό μέρισμα θα «σφραγίσει» το φιλολαϊκό προφίλ της – ενισχύοντας έτσι και την προσπάθεια Τσίπρα να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, αξιοποιώντας γενικότερα ένα αφήγημα επιστροφής στην κανονικότητα, ωσάν η χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια.

Τα πρώτα δείγματα, πάντως, από την πλευρά των δανειστών δείχνουν αρνητικά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές ως πρώτη προτεραιότητα κι έπειτα θα συζητήσουν οτιδήποτε άπτεται του κοινωνικού μερίσματος.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης, ωστόσο, το κλίμα είναι διαφορετικό και έπεσε ακόμη και η ιδέα της διαγραφής μίας ή δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ – κάθε μία από τις οποίες υπολογίζεται πως κοστολογείται σε 500-600 εκατ. ευρώ περίπου. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακή επικοινωνιακά και θα προσέθετε στη φαρέτρα του πρωθυπουργού το επιχείρημα ότι «πολεμάει» την υπερφορολόγηση, αλλά πέραν των τεχνικών ζητημάτων που φέρεται να έχει αυτή η πρόταση και των αντιδράσεων των δανειστών έχει αναπτυχθεί μεγάλος προβληματισμός και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το αν η διανομή του κοινωνικού μερίσματος μπορεί να γίνει οριζόντια, χωρίς κριτήρια και χωρίς να ενισχύονται οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως έγινε πέρυσι με το εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με την ίδια λογική, άλλωστε, απορρίφθηκε και η πρόταση που διατύπωσε αυθαίρετα μάλλον ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, για επίδομα 1.000 ευρώ «σε όσους το έχουν ανάγκη», ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε χθες ξεκάθαρα (στον Σκάι) πως «δεν θα ήθελα να είναι οριζόντια η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά επιλεκτική». Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το σενάριο μείωσης του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη απορριφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet