Ικανοποίηση, αλλά και ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία
Πολιτική

Ικανοποίηση, αλλά και ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία

Ικανοποίηση για τη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο και για το «αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία», αλλά και ανησυχία για συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επιθετικότητα από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρατούν σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ως πολύ σημαντική τη στήριξη που παρείχαν σε Αθήνα και Κύπρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαβάζει όμως και ως «πρώτη απάντηση» της Άγκυρας στις νουθεσίες της Ε.Ε., την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Α/ΓΕΣ χθες, όταν πλέον ήταν γνωστό το κλίμα στις Βρυξέλλες κατά της Τουρκίας, αλλά και το περιεχόμενο του κειμένου των συμπερασμάτων.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα την Πέμπτη στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα», ενώ υπενθυμίζεται «η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκφράζεται ακόμη η «σοβαρή ανησυχία» των «28» για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία», σε μια έμμεση, πλην σαφή αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας και τη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπου η Αθήνα θα θέσει -με όπλο τη στήριξη της Ε.Ε.- το θέμα της παρατεταμένης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ε.Ε. και θα επικεντρώσει στο ελληνικό αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αναμένεται να επισημάνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό πρώτον ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής «καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και η φράση «συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση της Βάρνας -όπως φέρεται να έκανε και μέσα στο δείπνο των ηγετών– και στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει ότι τάσσεται κατά της αναβολής της και αναμένεται να επιβεβαιώσει το ελληνικό αίτημα για παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προς την Τουρκία ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις από την Άγκυρα αφ’ ενός για τις συνθήκες κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αφ’ ετέρου για την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Επίσκεψη στη Μόσχα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για την επίσημη πρόσκληση που έλαβε από το Κρεμλίνο να επισκεφθεί τη Μόσχα το επόμενο διάστημα και να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ιδιαιτέρως μετά την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι «η Ε.Ε. δεν πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται», αναφερόμενος στο θέμα του θανάτου του Ρώσου πράκτορα που έχει γίνει αντικείμενο έντονης διπλωματικής διένεξης ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία και έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα εντός της Ε.Ε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet