«Καμπανάκια» για το προσφυγικό και άρωμα ανασχηματισμού
Πολιτική

«Καμπανάκια» για το προσφυγικό και άρωμα ανασχηματισμού

Τα «καμπανάκια» έχουν ηχήσει εδώ και καιρό και απόλυτος γνώστης της κατάστασης είναι ο Γιάννης Μουζάλας. Από τις αρχές του φθινοπώρου, δεν παύει να τονίζει σε συνομιλητές του πως φοβάται για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και πως η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισής της.

Όμως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται στο στόχαστρο της ομάδας των 53 και των λεγόμενων «δικαιωματικών» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας οι δύο πλευρές έδειξαν να έρχονται σε οριστική ρήξη. Γεγονός που οδήγησε, ως γνωστόν, τον κ. Μουζάλα να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού και να πυροδοτεί έτσι σενάρια ανασχηματισμού, ο οποίος, ούτως ή άλλως, με βάση τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή τον Ιανουάριο.

Πέραν της πολιτικής διάστασης, υπάρχει και η πραγματική διάσταση του προσφυγικού. Η πρόταση Τουσκ που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής αύριο, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, και μεθαύριο, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες για τις ποσοστώσεις, παρά την έντονη αντίδραση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, θεωρητικά επιβαρύνει την Ελλάδα, αφού, εάν γίνει αποδεκτή, θα εξαιρέσει ουσιαστικά τις άλλες χώρες από την υποχρέωση υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Προχθές, πέραν του ΦΠΑ στα νησιά, θέμα συζήτησης της έκτακτης σύσκεψης υπουργών και των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ήταν το προσφυγικό και η διαχείρισή του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Θεωρητικά πάντως επιταχύνει την αποσυμφόρηση των νησιών, εάν ήθελε υποτεθεί πως προβλέπει την αποδοχή επιστροφών από την Τουρκία μεταναστών από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά του Αιγαίου, όπως διέρρευσε από την κυβέρνηση.

Η ένταση, ωστόσο, που υπάρχει στα νησιά αποτυπώθηκε στη διαμάχη του δημάρχου Λέσβου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και την αντίδραση του Μαξίμου. Ο Σπύρος Γαληνός εμπόδισε μάλιστα αρχικά την τοποθέτηση 50 λυόμενων οικίσκων για τις ανάγκες στέγασης προσφύγων και μεταναστών στο νησί, για να υποχωρήσει αργότερα, κατηγορώντας τον κ. Μουζάλα για έλλειψη πολιτικής. Άμεσα απάντησαν πηγές του Μαξίμου στον δήμαρχο: «Αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet