Κινήσεις “απεμπλοκής” μετά το “θερμό” επεισόδιο Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ
Πολιτική

Κινήσεις “απεμπλοκής” μετά το “θερμό” επεισόδιο Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ

To «ουάου» του Γιάννη Βαρουφάκη αμέσως μετά τη χειραψία με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ και το «μόλις σκότωσες την τρόικα» που φέρεται να του είπε ο επικεφαλής του Εurogroup είναι ενδεικτικό του αιφνιδιασμού του Μαξίμου από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών.

Γι΄ αυτό ακολούθησε η κατευναστική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ντράγκι, Σουλτς και Ντέισελμπλουμ και η επίσπευση της συνάντησης (σήμερα το απόγευμα στις 18:00) του Γ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Προηγουμένως ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, αύριο θα συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν και την Τρίτη στη Ρώμη θα δει τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Πάολο Πάντοαν.

«Επί της ουσίας», λέει κυβερνητικός βουλευτής, «η κυβέρνηση θεωρούσε ότι προεκλογικά είχε στείλει τα μηνύματα για το πού ήθελε να πάει, πιστεύοντας ότι τα μηνύματα αυτά είχαν φτάσει στα αυτιά των Ευρωπαίων αξιωματούχων».

«Η αντίδραση του κ. Ντέισελμπλουμ όταν άκουσε από τον κ. Βαρουφάκη ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θέλει την τρόικα, μας εξέπληξε όλους», λέει ο ίδιος βουλευτής. «Προφανώς πολλοί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη γνωστή κωλοτούμπα», καταλήγει.

Για την κυβέρνηση είναι καθοριστικής σημασίας η οικοδόμηση του μετώπου κατά των σκληρών του Βερολίνου. Στη Γερμανία η πολεμική κατά της Ελλάδας (κυρίως από στελέχη του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αλλά και από την πλειονότητα των ΜΜΕ) εντείνεται. Η κ. Μέρκελ θέλοντας και μη είναι δέσμια αυτού του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας της. Γι΄ αυτούς τους λόγους η Αθήνα, διά του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, δήλωσε ότι ο κ Τσίπρας θα δει την κ. Μέρκελ «όταν πρέπει».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο το Μαξίμου εκτιμά θετικά την πρώτη εβδομάδα. Ενδεικτική είναι η σημερινή δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύει η εφημερίδα Αυγή της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα σε αντίθεση με το 27%. Επίσης το 70% έναντι του 23% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα καταφέρει ως πρωθυπουργός, ενώ το 60% δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το 52% τέλος, πιστεύει ότι είναι σωστή η απόφαση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ,ενώ το 71% θεωρεί ότι προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει μεγάλη ευθύνη για την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη δημοσκόπηση εξάγονται τρία συμπεράσματα:

Ότι η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερη του αθροίσματος των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ).

 Ότι η αποδοχή των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 Ότι η προεκλογική στρατηγική του φόβου της απελθούσας κυβέρνησης απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα με συντριπτικό ποσοστό, το οποίο φτάνει στο 71% και υπάρχει πολιτικό θέμα με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Πηγή: naftemporiki.gr/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet