Κινητικότητα στο Σκοπιανό: Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ
Πολιτική

Κινητικότητα στο Σκοπιανό: Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του reader.gr o αντιπρόεδρος της πΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, όπου και θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο κ. Οσμάνι είχε χαρακτηρίσει «χρυσή χρονιά» το 2018 για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων, ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, καθώς θα ανοίξει τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Στις σκέψεις της ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι υπάρχει και μια συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός που θα διεξαχθεί στις 23-24 Ιανουαρίου, αν και μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει αυτή τη συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της διαπραγμάτευσης θα είναι αυτή που θα κρίνει το εάν μια τέτοια συνάντηση είναι σκόπιμη στην παρούσα φάση, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αναμένεται πάντως να αρχίσουν μέσα στον Ιανουάριο και να διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο. Οι δύο διαπραγματευτές, Βασιλάκης και Ναουμόφσκι θα έχουν σειρά συναντήσεων στη Νέα Υόρκη υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, το αποτέλεσμα των οποίων θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την πρόθεση συμβιβασμού μεταξύ των δύο κρατών.

Όλα αυτά τη στιγμή που το Σκοπιανό επανεγγράφεται ως θέμα στη βασική πολιτική ατζέντα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν συνεχή πίεση απέναντι στην κυβέρνηση, καλώντας την να πάρει ξεκάθαρη και ενιαία θέση, καθώς θέτει θέμα δεδηλωμένης, εάν καταψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα χειρίζεται η κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει στη Βουλή και οφείλει να πάρει θέση», είπε η κα Σπυράκη (ΣΚΑΪ) δηλώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί εφόσον ξεδιπλωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής, οι τομεάρχες Εξωτερικών του οποίου συνεδρίασαν υπό τη Φώφη Γεννηματά με θέμα τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. «Η διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων», υποστήριξαν τα στελέχη του Κινήματος. Τις επόμενες μέρες, ο Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τη σκοπιανή πλευρά.

Πηγή: reader.gr / Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet