Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, έως και το Ταίναρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, λέγοντας «μεγαλώνουμε την Ελλάδα».

Μιλώντας στο πλαίσιο της κύρωσης των συμφωνιών για τη χάραξη ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια».

Και τόνισε: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.

Προϊδέασε, επίσης, ότι ο λόγος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν «τεκμήρια» που θα μπορούσε κανείς στο εξής να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας.

Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων, επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Είπε, ακόμη, ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλώς τον δικαιούται, αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  

Μήνυμα στην Τουρκία

«Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί οι θέσεις μας απέναντι στη γειτονική χώρα είναι κρυστάλλινες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε προσθέτοντας ότι «η αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων έχει ήδη φανεί όπου κι όπως χρειάστηκε και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή».

Επισήμανε, επίσης, με νόημα ότι «όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο, άλλο τόσο αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί τα όπλα του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της πολιτισμένης συμπεριφοράς, είναι όπλα ακαταμάχητα» και πρόσθεσε: «Συνεπώς η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας -γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα ανοιχτό εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Άγκυρα. Υπό έναν όρο όμως: να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις. Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet