«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες για το Σκοπιανό – Μαξίμου: Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο
Πολιτική

«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες για το Σκοπιανό – Μαξίμου: Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το Σκοπιανό οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, οι δύο πρωθυπουργοί θα καταλήξουν τις επόμενες μέρες στο όνομα, καθώς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, ολοκλήρωσαν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Σε σχετική ερώτηση για το εάν η σκοπιανή πλευρά κατέληξε σε erga omnes, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν ότι «δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς erga omnes». Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή: Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου

Την ίδια στιγμή ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους». «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει η ίδια πηγή, συστήνοντας «υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ντιμιτρόφ: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο

Την πεποίθηση ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το Σκοπιανό βρίσκονται σε τελικό στάδιο» εξέφρασε, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ευελπιστεί ότι θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα ότι το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Για πρόοδο μιλά η Μογκερίνι

Από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ. Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον ομόλογό τους Ντιμιτρόφ της πΓΔΜ, η Μογκερίνι δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας». «Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε.

Έκκληση Βερολίνου: Να λύσετε τώρα τα τελευταία ζητήματα

Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά στη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, αύριο, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με την κυρία Άντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από τη γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», τόνισε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή τη διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η κυρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet