Λιγότερο ενωμένη από ποτέ η Ευρώπη
Πολιτική

Λιγότερο ενωμένη από ποτέ η Ευρώπη

Η άνοδος των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και η ψήφος διαμαρτυρίας κυριάρχησαν στις ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία μάλιστα τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται σοκ με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ζητά, τη Δευτέρα 26 Μαΐου, από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν, μπροστά σε μία Ευρωβουλή όπου οι ευρωφοβικοί θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

Οι δύο μεγάλες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, διατήρησαν την κυριαρχία ωστόσο καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει πλέον αυτοδυναμία.

Γερμανία

Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ βρέθηκαν στην πρώτη θέση με 36,3%, το SPD συγκέντρωσε 27,4% και το ευρωσκεπτικιστικό AfD απέσπασε ποσοστό 7%. Η Γερμανία ενδέχεται επίσης να στείλει και έναν ευρωβουλευτή από το νεοναζιστικό NPD. Το κόμμα πήρε μόλις 1%, αλλά επειδή για πρώτη φορά δεν υπάρχει όριο εισόδου, φαίνεται να στέλνει έναν ευρωβουλευτή.

Βρετανία

Ιστορική πρωτιά και για το Ukip στη Βρετανία, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς για πρώτη φορά ένα κόμμα εκτός των δύο παραδοσιακών (Εργατικοί, Συντηρητικοί) κερδίζει σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο. Η νίκη του Ukip αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα.

To 27,5% απέσπασε το ευρωσκεπτικιστικό Ukip στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω του τόσο τους Εργατικούς (με 25,4%), όσο και τους Συντηρητικούς (με 23,94%).

Γάλλια

Στη Γαλλία, σοκ προκάλεσε η πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 25%. Ακολουθεί το UMP με 20%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με 15%.

Με την Μαρίν Λεπέν να ζητά διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως, προκειμένου να αναλύσει το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, ενώ ήδη υπόσχεται μειώσεις φόρων.

Ιταλία

«Θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιταλία.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο, με ποσοστό 21,2% και διαφορά που αγγίζει σχεδόν τις είκοσι μονάδες.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4% και το ψηφοδέλτιο «η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το 4%.

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές, διότι, ως γνωστόν, ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.

Δανία

Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα (DPP) βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 26,6%, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών του (από δύο σε τέσσερις). Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19,1%.

Φινλανδία

Ενισχυμένο στη Φινλανδία το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Το κόμμα αποσπά ποσοστό 12,3% και εκλέγει δύο βουλευτές.

Σουηδία

Ανάλογη εικόνα με την Φινλανδία και στη Σουηδία, όπου το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών απέσπασε ποσοστό 9,7% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές.

Χαμόγελα και για Ζ.Κ. Γιούνκερ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές, με ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Για πρώτη φορά η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα κριθεί από τη δύναμη των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου -το μοναδικό εκλεγμένο και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet