Μέσω Βουλής… κάνουν πίσω για τη Σαουδική Αραβία
Πολιτική

Μέσω Βουλής… κάνουν πίσω για τη Σαουδική Αραβία

Την οδό της ακύρωσης της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία επιλέγει η κυβέρνηση για να κλείσει το πολιτικό ζήτημα που αυτή προκάλεσε. Την κατάλληλη πάσα γι’ αυτή την εξέλιξη αναμένεται να δώσει η επανεξέταση της στάσης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής και η διαφαινόμενη άρση της συγκατάθεσής της, ώστε να μην «τσαλακωθούν» ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία με τη σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Την εξέλιξη αυτή φωτογράφιζε τη Δευτέρα στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας πως «απαιτείται πολιτική συμφωνία» για ακύρωση του deal με τους Σαουδάραβες. Για «σύνθετο θέμα» και «συμφωνία που έχει παγώσει» έκανε λόγο υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο Reader.gr, δείχνοντας προς την ίδια κατεύθυνση.

Τον τελικό λόγο θα έχει τώρα το ΚΥΣΕΑ, καθώς η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Η επανεξέταση της στάσης της προέκυψε από πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, μαζί με βουλευτές του ΚΚΕ. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση με δήλωσή του ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας, επικαλούμενος ιδεολογικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Άποψη με την οποία συντάχθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Σάκης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας). Παρέμβαση έκανε και στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά.

Η ματαίωση της συμφωνίας σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει εφεξής αντικείμενο ποινικής διερεύνησης και άρα εξαφανίζεται από τον ορίζοντα η προοπτική του Ειδικού Δικαστηρίου για κυβερνητικά στελέχη, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί στελέχη της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κλείνει οριστικά η συζήτηση για τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, αφού επίσης δεν θα υπάρχει αντικείμενο, μετά την ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση του πολεμικού υλικού.

Επιπλέον, το ιδεολογικό περίβλημα με το οποίο «ντύνεται» η ακύρωση αποτελεί το ιδανικό άλλοθι για την κυβέρνηση, καθώς στη Βουλή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκαν τη συμφωνία στο ακέραιο. Ειδικά ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα, επιρρίπτοντας ευθύνες για ενδεχόμενο ναυάγιο στη Ν.Δ. και τον Τζον Σφακιανάκη, τον οποίο κατηγόρησε ως μεσάζοντα που επιδίωξε να χαλάσει το deal.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet