Μαξίμου – Ν.Δ.: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πολιτική

Μαξίμου – Ν.Δ.: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφέρει «μακεδονικό λαό» σημειώνουν κύκλοι της Πειραιώς. «Σκίζει η φαντασία» της Ν.Δ. αντιτείνουν πηγές του Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι η διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι «με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε “μακεδονικό λαό”!».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την Πειραιώς, «το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου “μακεδονικός” στην άλλη πλευρά».

«Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα», σύμφωνα με τους κύκλους της Ν.Δ., «όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως “μακεδονική” γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο “νοτιοσλαβική”. Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα».

Τέλος, σημειώνεται ότι «τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση ότι ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».

Πηγές Μαξίμου: Από φαντασία σκίζει η Ν.Δ.

«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της Ν.Δ., αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

«Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό… Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η Ν.Δ., αλλά από φαντασία σκίζει», επισημαίνουν.

Νωρίτερα, υπήρξε άλλη μία πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία  πυροδότησε η πρόταση του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή τηλεοπτικού ντιμπέιτ, με αντικείμενο τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet