Μετά τη συμφωνία το “ξεκαθάρισμα” του Αλ. Τσίπρα με τους “διαφωνούντες”
Πολιτική

Μετά τη συμφωνία το “ξεκαθάρισμα” του Αλ. Τσίπρα με τους “διαφωνούντες”

Για μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους παραπέμπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το «ξεκαθάρισμα» του ενδοκυβερνητικού τοπίου μετά τις διαφοροποιήσεις υπουργών, βουλευτών και της προέδρου της Βουλής κατά την ονομαστική ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση που ζήτησε προκειμένου να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση.

Σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού, που μοιράστηκε στις 5.00 τα ξημερώματα, αναφέρεται ότι: «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Η τελευταία φράση αφορά στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον ο κ. Τσίπρας μετά τις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν από σειρά βουλευτών του με ηχηρότερες εκείνες των κυβερνητικών στελεχών Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των βουλευτών που επέλεξαν επίσης το «παρών», όπως και οι προαναφερθέντες και συγκεκριμένα η Στ. Λεουτσάκος, ο Κ. Λαπαβίτσας, ο Ι. Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση και ο Αθ. Σκούμας. Το ίδιο ισχύει και για τα «όχι» που καταγράφηκαν στην ψηφοφορία από τις Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα, ενώ ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός συνιστά και η διαφοροποίηση δια της απουσίας των βουλευτών Ραχήλ Μακρή, Δ. Κοδέλα, Ελένης Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ελένης Αυλωνίτου, Β. Κυριακάκη, ενώ ξεχωριστό θέμα συνιστά η περίπτωση του Γ. Βαρουφάκη ο οποίος είχε ενημερώσει ότι θα απουσιάζει, στέλνοντας μάλιστα και σχετική επιστολή με την οποία έκανε γνωστό ότι ψηφίζει θετικά στο νομοσχέδιο και ότι η απουσία του οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους.

Το κλίμα ήταν βαρύ από νωρίς καθώς οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της Βουλής αποτύπωναν μια ασάφεια ως προς τις προθέσεις κάποιων βουλευτών. Το «παρών» της κυρίας Κωνσταντοπούλου που ανακοίνωσε η ίδια κατά την ομιλία της και οι φόβοι ότι θα υπάρξουν και άλλες διαρροές προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πήρε τον λόγο και είπε ότι η ψήφος για την εξουσιοδότηση που ζητεί ο ίδιος «αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη απέναντι στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών και όλη την κυβέρνηση».

«Όλες και όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί», είπε απευθυνόμενος εμμέσως στους βουλευτές που σκόπευαν να διαφοροποιηθούν, χωρίς ωστόσο να βρει η παραίνεσή του ευήκοα ώτα, όπως προέκυψε εκ του αποτελέσματος (2 «όχι», 8 «παρών» και 7 απόντες). Παρά ταύτα θέμα δεδηλωμένης δεν τίθεται, αν και οι διαρροές συνιστούν μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα αν προστεθούν στους παραπάνω και οι 15 βουλευτές που ψήφισαν «ναι», αλλά σε κείμενο που διένειμαν (και μάλιστα ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος) αμέσως μετά την ψηφοφορία ουσιαστικά προειδοποιούν ότι συμφωνία που θα περιέχει «εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης» δεν θα την ψηφίσουν όταν θα έρθει στην Βουλή, τότε μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο.

Πάντως ο ίδιος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα κατά των «διαφωνούντων» πριν την επίτευξη συμφωνίας, όπως προκύπτει από την γραπτή δήλωσή του, αν και το πρόβλημα υφίσταται. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας «όταν οι υπουργοί διαφωνούν και μάλιστα διά της ψήφου τους αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά προβληματικό», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για την πρόεδρο της Βουλής, παρά τη θεσμική ιδιότητα που έχει, ενώ για τους βουλευτές είναι θέμα της Κ.Ο.».

Ερωτηθείς πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης αν τίθεται θέμα δεδηλωμένης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ενώ ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και συνταγματολόγος Αν. Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι «η δεδηλωμένη δεν χάθηκε τυπικά, αλλά δεν τεκμαίρεται ότι υπάρχει». Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης σημαντικών πρωτοβουλιών στην κυβέρνηση και το κόμμα του.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet