Μετά τις Πρέσπες – Τα επόμενα βήματα Αθήνας – Σκοπίων
Πολιτική

Μετά τις Πρέσπες – Τα επόμενα βήματα Αθήνας – Σκοπίων

Το πάρτυ που είχε προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να έγινε στις Πρέσπες και η συμφωνία να υπεγράφη σε θερμό κλίμα, όπως όμως σημείωνε έμπειρος παρατηρητής των διπλωματικών, «στις Πρέσπες δεν τελείωσε η υπόθεση, διότι τώρα μόλις ξεκίνησε».

Οι δυο υπουργοί εξωτερικών, Κοτζιάς και Δημητρόφ είχαν εκτενή συζήτηση στο Οτέσοβο που έγινε το γεύμα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους οι δυο πλευρές πρόκειται να προωθήσουν τη μεταξύ τους συμφωνία. Αρχικά, οι δύο πλευρές θα ενεργοποιήσουν το άρθρο 10 της συμφωνίας, που προβλέπει πως τα γραφεία Διασύνδεσης των δύο χωρών θα αναβαθμιστούν σε πρεσβείες (σε ΑΘήνα και Σκόπια αντίστοιχα), ενώ τα γραφεία της Θεσσαλονίκης και της Μπίτολα (Μοναστηρίου) θα αναβαθμιστούν σε προξενεία. Για την μετονομασία του Γραφείου σε Πρεσβεία απατείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές θα κινηθούν άμεσα στο κομμάτι αυτό.

Από αύριο όμως η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να φέρει άμεσα για ψήφιση της συμφωνίας στη βουλή της χώρας του. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει την Τετάρτη, όμως δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και νωρίτερα. Η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει λίγες μέρες πριν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο και θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Ερωτηματικό παραμένει το τί θα συμβεί με τη συμφωνία εάν η χώρα δεν λάβει το απαραίτητο πράσινο φως την ερχόμενη Δευτέρα, καθότι πολλές από τις διατάξεις της συμφωνίας έχουν άμεση συνάρτηση με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί πάντως στη Σύνοδο Κορυφής (28/29 Ιουνίου).

Θα ακολουθήσει, στις 11/12 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας η ΠΓΔΜ αναμένει πρόσκληση ένταξης, ενώ εφόσον ο ευρωατλαντικός δρόμος για τα Σκόπια ανοίξει διάπλατα, η κυβέρνηση Ζάεφ θα προκηρήξει δημοψήφισμα και θα ζητήσει έγκριση της συμφωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τα τέλη του 2018 η γειτονική χώρα (βάσει της συμφωνίας) θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη Συμφωνία, ώστε στις αρχές του 2019, η μπάλα να βρεθεί στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς, για την επικύρωση στη βουλή της συμφωνίας. Η κατάληξη του ζητήματος αυτού, μπορεί να είναι και η έναρξη του προεκλογικού αγώνα στη Αθήνα.

Πηγή: reader.gr/ Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet