Με αμοιβαίες υποσχέσεις το νέο «σύμφωνο συμβίωσης» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Πολιτική

Με αμοιβαίες υποσχέσεις το νέο «σύμφωνο συμβίωσης» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Η άγρια αντιπαράθεση μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή το Μακεδονικό ήταν η μία μόνο πλευρά της χθεσινής ταραχώδους συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου. Διότι επί της ουσίας η συγκυβέρνηση επιβεβαίωσε την συνέχιση της συνεργασίας της πάνω στη βάση ενός νέου «συμφώνου συμβίωσης» στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. μία ημέρα πριν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reader.gr, οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του γεύματός τους το μεσημέρι της Δευτέρας συμφώνησαν στη συνέχιση της συμπόρευσής τους στην κυβέρνηση πάνω σε δύο βασικές προϋποθέσεις: Η πρώτη από αυτές ήταν η δέσμευση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. να μην ρίξει την κυβέρνηση και η δεύτερη ήταν η πρόθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού να μην αναζητήσει νέα κυβερνητική σύνθεση. Δηλαδή ότι δεν θα αλλάξει το μείγμα της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου στο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος φέρεται να δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των μελών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν καμία πρόταση μομφής που ενδεχομένως θα κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στους παροικούντες το Μαξίμου, καθώς ως γνωστόν η πτώση της κυβέρνησης μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από μία πρόταση μομφής που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους βουλευτών. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός φέρεται να υποσχέθηκε στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. ότι εφόσον είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του, τότε και το Μαξίμου δεν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία παρακάμπτοντας τον κ. Καμμένο.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Άμυνας διαπίστωσε ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματός του που είναι απρόθυμα να ακολουθήσουν την κεντρική γραμμή όπως για παράδειγμα η Έλενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού εμφανίστηκε αρκούντως αυστηρός: «Θέλω καθαρούς λογαριασμούς από όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet